Izraelská komerční linka poprvé přilétla do Perského zálivu. Nad kokpitem měla napsáno „mír“

Irena Kalhousová o prvním letu Izraelců do Perského zálivu (zdroj: ČT24)

Z Izraele přilétla první komerční linka do Spojených arabských emirátů. Na palubě byli vyjednavači včetně amerických, kteří mají finalizovat dohodu o normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi. Poprvé také stroj izraelské společnosti El Al dostal povolení letu přes Saúdskou Arábii.

Boeing 737 vzlétl z mezinárodního letiště Ben Guriona dopoledne. V hebrejštině, arabštině a angličtině je nad okénkem kokpitu napsáno „mír“. Americkou delegaci vedou poradce a zeť prezidenta Jared Kushner a poradce pro národní bezpečnost Robert O'Brien. Izraelskou delegaci vede O'Brienův protějšek Meir ben-Šabbat.

Je to poprvé, kdy nějaká země Perského zálivu otevřeně hovoří o míru s Izraelem a je připravena ho uzavřít. „Učinili tak, aniž by byl učiněn pokrok v izraelsko-palestinských jednáních,“ vypíchla ředitelka Herzlova centra izraelských studií Univerzity Karlovy Irena Kalhousová.

Právě Palestinci podle ní považují dohodu za dýku do zad a zradu ze strany Emirátů. Ztrácí s ní totiž jeden z nástrojů při vyjednávání s Izraelem a vláda židovského státu zároveň ztrácí jednu z motivací k jednání s Palestinci. Proto na palestinské straně roste frustrace, která se podle Kalhousové může projevit dalším výbuchem násilí.

Dohodu kritizovaly také Turecko a Írán, které se tradičně staví proti arabské sunnitské spolupráci s Izraelem. Právě soupeření s Íránem je považováno za jeden z motivů sbližování. Arabské státy tak reagovaly buď velmi potichu jako Jordánsko, nebo přímo pozitivně jako Egypt nebo další státy Perského zálivu.

V rámci Izraele je první dohoda od roku 1994 vesměs považovaná za velký úspěch. Proti ní se staví podle Kalhousové hlavně osadníci žijící na palestinských územích okupovaných Izraelem. Podmínkou dohody totiž je, že Izrael se zřekne plánu na anexi Západního břehu Jordánu. „Benjamin Netanjahu tvrdí, že ho pouze odložil,“ vysvětluje s odkazem na izraelského premiéra, který anexi dlouhodobě prosazuje.

Technologická výhoda

Pondělní jednání v Emirátech bude především o ekonomice. „Půjde o turismus, obchod a vědeckou spolupráci,“ předesílá Kalhousová. Týmy budou připravovat obsah mírové dohody, která by mohla být uzavřena ještě v září.

Problematická bude hlavně bezpečnostní stránka vztahů. Hned po oznámení dohody se začalo debatovat o případném prodeji nejmodernějších amerických vojenských letadel F-35 Emirátům, což Izraelce znervóznilo.

„Platí taková dohoda, že Izrael má vždy technologickou výhodu nad svými arabskými sousedy. Že Amerika neprodává to nejmodernější arabským sousedům,“ podotýká výzkumnice. Nyní se podle ní zdá, že USA jsou připraveny obchod s Araby uzavřít, i když izraelský premiér Netanjahu to popřel.