Izraelská armáda útočí na jihu Pásma Gazy

Izrael rozšiřuje operace v Pásmu Gazy (zdroj: ČT24)

Izraelské obranné síly (IDF) prohlásily, že v noci na pondělí provedly v Pásmu Gazy zhruba dvě stě úderů na infrastrukturu palestinského teroristického hnutí Hamás. Izraelská armáda v pondělí také přeskupila své síly do jižní části Pásma Gazy. Na úrovni města Chán Júnis svědci viděli desítky izraelských tanků i vojenských vozidel. Pokud Izrael nezmění svou taktiku, budou podle Ireny Kalhousové, ředitelky Herzlova centra izraelských studií, kvůli velké koncentraci obyvatel obrovské ztráty na civilních životech.

Prohlášení IDF uvádí, že vojáci zničili infrastrukturu Hamásu, která se nacházela uvnitř školy v Bajt Hanúnu na severu Pásma Gazy. Podle armády palestinští ozbrojenci objekt využívali k útokům na izraelské síly. Uvnitř areálu školy armáda podle svého prohlášení našla zbraně a dva vchody do tunelů, kde její jednotky nastražily výbušniny. 

Terčem dalších úderů byla auta převážející rakety pro bojovníky Hamásu, odpaliště protitankových střel, skupina operativců Hamásu a sklad zbraní, dodala armáda. Do noční operace bylo zapojeno také námořnictvo, které zasáhlo pozorovací stanoviště Hamásu a jeho další infrastrukturu na pobřeží.

On-line přenos

Stručně z Blízkého východu (prosinec 2023)

  • 08:28

    Izraelská armáda podle portálu The Jerusalem Post oznámila, že přibližně 17 procent úmrtí vojáků v Pásmu Gazy při operacích následujících po útoku teroristů z Hamásu na židovský stát byly nehody. Patří mezi ně incidenty zahrnující palbu do vlastních řad, pády zdí, nesprávná manipulace s výbušninami či přejetí izraelských vojáků tanky, jejichž posádky spřátelené bojovníky přehlédly.

  • 05:28

    Letadlová loď USS Gerald R. Ford, kterou Spojené státy po útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael ze 7. října vyslaly do východního Středomoří, se v příštích dnech vrátí do svého domovského přístavu na východě USA. S odvoláním na dvojici amerických činitelů o tom informoval server ABC News.

  • 05:18

    Teroristické hnutí Hamás vystřelilo krátce po nedělní půlnoci více než dvacet raket na jih a centrální část Izraele, píše portál The Times of Israel. Většinu přilétajících střel zneškodnila protivzdušná obrana, zranění nejsou hlášena.

IDF oznámily, že v neděli padli další tři vojáci, čímž počet zabitých izraelských vojáků od zahájení pozemní operace v Pásmu Gazy koncem října vystoupal na 75, píše zpravodajský web The Times of Israel (ToI). Celkem od útoku Hamásu 7. října na jižní Izrael přišlo o život 401 izraelských vojáků, drtivá většina z nich padla právě při prvotním útoku.

Palestinské teroristické hnutí Hamás, jež vládne v Pásmu Gazy, zabilo při útoku na Izrael ze 7. října na 1200 lidí a přes dvě stě jich zajalo. Izrael vzápětí zahájil rozsáhlou ofenzivu v Pásmu Gazy ve snaze Hamás porazit. Podle nedělních údajů ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy, které ovládá Hamás, zemřelo v důsledku izraelského bombardování a pozemní operace více než 15 500 lidí, převážně civilistů. Tyto informace ale není možné nezávisle ověřit.

Izraelská armáda na jihu Pásma Gazy

Do jižní části Pásma Gazy na úrovni města Chán Júnis vjely desítky izraelských tanků, vojenských vozidel, ale i buldozery, napsala agentura AFP s odvoláním na svědky. Devětapadesátiletý Amín abú Hula uvedl, že izraelská vojenská vozidla jsou ve vesnici Karára severně od Chán Júnisu. Podle 34letého Muáze Muhammada se tanky nyní pohybují také po dálnici, která spojuje severní a jižní část Pásma Gazy.

V pondělí ráno izraelská armáda vyzvala velkou část obyvatel města Chán Júnis k evakuaci. Později také uvedla, že se hlavní silnice vedoucí z města proměnila na bojiště. Velitel izraelského obrněného sboru prohlásil, že jeho a další pozemní síly jsou blízko splnění svého válečného úkolu v severní části Pásma Gazy a operují i jinde na tomto palestinském území. 

Mluvčí UNICEF James Elder v pondělí vyjádřil hluboké obavy ohledně izraelských operací v dané oblasti, kam mnoho Palestinců uteklo před bombardováním na severu. „Z nejvyšších míst zazněla opravdu silná výzva, že to, co se stalo na severu – hrůza, kterou lidé prožili – se nesmí stát na jihu,“ řekl Elder. Odhaduje, že bomby na místě padají „každých deset minut“ a nikdo nemá pocit bezpečí.

Lidé na jihu oblasti jsou přitom podle něj už vyčerpáni opakovanými útěky z míst bojů. „Když jste byli třikrát nebo čtyřikrát vysídleni kvůli bombardování, jste unavení, vyčerpaní, snažíte se udržet své děti pohromadě. Nemají kam jít,“ řekl Elder. Dodal, že do nemocnic rodiče vozí stále více dětí s hrozivými zraněnými a že bezpečno není v nemocnicích ani úkrytech.

Do Pásma Gazy v pondělí přijela předsedkyně Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) Mirjana Spoljaricová a vyzvala k ochraně civilistů. Utrpení tamních obyvatel označila za nesnesitelné a zopakovala, že civilisté musejí být chráněni podle mezinárodního práva a je nutné umožnit plynulé dodávky humanitární pomoci. Zároveň vyzvala k propuštění rukojmí, která Hamás stále zadržuje, a žádala, aby rukojmí mohli bezpečně navštívit pracovníci Červeného kříže.

Ztráty na životech budou neúnosně veliké, říká Kalhousová

Ředitelka Herzlova centra izraelských studií Irena Kalhousová uvedla, že v momentě, kdy se boje přesunou do jižní části Pásma Gazy, čeká Izrael komplikovaná situace. „V jižní části Gazy je koncentrováno přes dva miliony civilistů. Způsob boje, kdy židovský stát nejprve dal příkaz k tomu, aby civilisté odešli na jih a umožnil jim k tomu humanitární koridory, tak díky němu je severní část Pásma Gazy do značné míry bez civilních obyvatel,“ uvedla s tím, že na jihu oblasti bude ztěžovat boje vyšší koncentrace obyvatel.

Podle Kalhousové budou ztráty na životech civilního obyvatelstva na jihu Pásma Gazy neúnosně veliké, pokud Izrael bude aplikovat stejnou bojovou taktiku, jako na severu regionu. „Izrael rozdává obyvatelům Gazy mapy, na kterých ukazuje místa, na která se mají jít schovat v případě, že jejich sektor bude označen jako cíl vojenské operace. Izrael bude zřejmě nasazovat vojáky do více riskantních situací bez masové podpory letectva,“ podotkla Kalhousová.

Tlak na Izrael, aby změnil taktiku a nepostupoval tak, jako dříve na severu Gazy, je podle Kalhousové obrovský. Na židovský stát naléhají například Spojené státy. Američané i další aktéři si nepřejí, aby oběti na životech civilistů v Gaze dramaticky narůstaly.

Irena Kalhousová hovořila o válce Izraele a Hamásu (zdroj: ČT24)

Kalhousová míní, že v následujících týdnech by mohly obě strany opět začít jednat o příměří. A to kvůli tlaku rodin rukojmí, jejichž blízcí jsou už téměř dva měsíce drženi Hamásem. V pondělí vyzvaly izraelskou vládu, aby se vrátila k jednacímu stolu s Hamásem a udělala vše pro propuštění rukojmí. Příbuzní unesených také kritizovali kabinet za to, že ignoruje jejich žádost o schůzku, a pohrozili další demonstrací. Odpověď chtějí do pondělního večera, jinak plánují protest před ministerstvem obrany v Tel Avivu. V nejbližších dnech však bude vojenská operace podle šéfky Herzlova centra izraelských studií pokračovat.

„Vláda nás ignoruje, má čas na všechno kromě rodin rukojmí, je to ostuda,“ řekl na pondělní tiskové konferenci Daniel Lifšic, jehož prarodiče Hamás unesl. Babičku Jocheved Lifšicovou propustil, ale jejího třiaosmdesátiletého manžela stále zadržuje spolu s více než stovkou dalších unesených. Hamás při útoku na Izrael 7. října unesl asi 240 lidí. „Vraťte se okamžitě k jednacímu stolu a dosáhněte dohody za každou cenu. Slíbili jste nám, že pro propuštění rukojmí uděláte všechno,“ dodal Daniel Lifšic. 

Plány útoku Hamásu

Mluvčí izraelské armády Jonathan Conricus podle BBC popřel, že by Izrael znal předem plány Hamásu na velký útok ze 7. října. „Je směšné snažit se propagovat jakoukoli konspirační teorii,“ řekl na tiskové konferenci.

Připustil ale zároveň, že „izraelská armáda (v ten den) nedokázala poskytnout, co měla, tedy ochranu a bezpečnost Izraelcům“. Až armáda porazí Hamás, provede důkladné vyšetřování, prohlásil Conricus. „Dostaneme se k jádru toho, co se stalo, jak se to stalo a jak tomu lze předejít,“ dodal.

Server NYT napsal, že izraelské bezpečnostní složky měly už od loňského roku ve svých rukou dokument popisující postup, který Hamás při útoku ze 7. října, při němž zabil nejméně 1200 lidí, skutečně použil. Izraelské bezpečnostní složky však podle zprávy NYT plán vyhodnotily jako příliš ambiciózní a mimo bojové schopnosti palestinského teroristického hnutí.