Izraelcům se přiblížilo bezvízové cestování do USA. Výhodu budou mít i někteří Palestinci

Události: Bezvízové cestování Izraelců do USA (zdroj: ČT24)

Izraelci by mohli už letos začít bezvízově cestovat do Spojených států. Vedlejším produktem vyjednávání je i snazší cestování pro desítky tisíc Palestinců, kteří mají kromě palestinského i americké občanství. Ti měli dosud omezenou možnost vstoupit do Izraele, do světa tak museli cestovat skrz složité procedury přes Jordánsko.

Palestinka Madís Chúryová žije v arabském křesťanském městě na Západním břehu Jordánu, kde její rodina provozuje pivovar. Narodila se ale v USA, do vlasti se vrátila jako dítě. „Dokončili jsme tu střední školu a odešli zpátky do Bostonu ve Spojených státech kvůli vysokoškolskému vzdělání,“ vysvětluje.

Byla první z rodiny, která se po promoci zase vrátila zpátky do země předků, aby se zapojila do rodinného podnikání. Ve Spojených státech zůstalo mnoho jejích příbuzných, létá za nimi zhruba jednou ročně. Jenže to podle jejích slov není jednoduchý proces.

Na Západním břehu žije zhruba dva a půl milionu Palestinců, cestování do zahraničí pro ně bývá vždy komplikované, protože palestinská autonomní území jsou na všech stranách obklopena regiony pod izraelskou kontrolou.

Na severu, západě i jihu obklopuje Palestinu Izrael, na východě pak údolí Jordánu s izraelskou vojenskou správou. Ačkoliv z mnoha míst na Západním břehu jsou vidět mrakodrapy Tel Avivu i tamní letiště, Palestinci se tam prakticky nedostanou. Do světa musí složitě cestovat přes Jordánsko.

Chúryová popisuje, že její děda jezdil do nedalekého Ammánu jednu hodinu autem, podle jejích slov to bylo ještě před šestidenní (izraelsko-arabskou) válkou v roce 1967. „Dnes to trvá celý den jen překročit hranici z palestinské strany na tu jordánskou,“ říká.

Izrael a sousední státy
Zdroj: ČT24

Trojí pasová kontrola

Cestovatele čeká jak palestinská, izraelská, tak i jordánská kontrola. Trojí prohlídka dokladů znamená trojí čekání ve frontě a hraniční poplatky. I jeden den na cestu může být málo, navíc je nutné se ještě před odletem dostat taxíkem na letiště v Ammánu.

Spojené státy si ale teď v rámci jednání s Izraelem o zrušení víz daly podmínku – Izrael musí ulehčit cestování i Palestincům. „Chápeme to tak, že změny by se měly týkat i amerických občanů, včetně palestinských Američanů, kteří jsou registrováni v evidenci palestinského obyvatelstva,“ prohlásil v červenci mluvčí amerického ministerstva zahraničních věcí Matthew Miller.

Podle odhadů má asi 40 tisíc Palestinců na Západním břehu americký pas. První z nich už cestování přes izraelské letiště zkusili. „Letiště Ben Guriona v Tel Avivu je jen třicet minut jízdy, je to blízko Ramalláhu a procedura se výrazně zjednodušila,“ přibližuje své zkušenosti Abdul Džalíl Džudá, Palestinec s americkým občanstvím.

Americkým Palestincům se také otevírá možnost si o víkendu zajet na pláž v Tel Avivu. Pro stovky tisíc ostatních Palestinců se ale revoluce v cestování zatím nekoná. Izrael přísně reguluje jejich vstup na své území, Západní břeh navíc lemuje bezpečnostní bariéra.