Izrael udeřil na tábor Šatí v Gaze. Mezi mrtvými je podle armády sestra šéfa Hamásu

Izraelská armáda oznámila, že při jejím útoku na uprchlický tábor Šatí ve městě Gaza zemřelo třináct lidí včetně sestry šéfa Hamásu Ismáíla Haníji a její rodiny. Informoval o tom izraelský deník Ha'arec. Cílem byla budova, kterou používali teroristé z Hamásu. Někteří z nich se podle armády podíleli na zadržování izraelských rukojmí a také na masakru z loňského 7. října.

Při útoku v Šatí zahynulo nejméně devět lidí z Haníjovy rodiny, napsal Ha'arec. Sestra Haníji Zahar podle listu neměla žádnou oficiální funkci. Server The Times of Israel uvedl, že Haníja má více sester, z nichž tři se provdaly za izraelské Araby a žijí v Izraeli. Dvě z nich dostaly mimo jiné v minulosti osmiměsíční podmíněné tresty za to, že nelegálně navštívily rodinu v Gaze.

V dubnu izraelská armáda v oblasti Šatí zabila tři syny Haníji, který dlouhodobě žije v Kataru. Amír, Muhammad a Hazím byli podle armády terčem útoku proto, že byli identifikováni jako členové vojenského křídla Hamásu v Gaze. Armáda nekomentovala zprávy, že při úderu zemřelo také několik Haníjových vnoučat. Haníja tehdy označil syny za mučedníky.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli oznámil, že fáze intenzivních bojů se blíží ke konci, což však podle něj neznamená konec války v Pásmu Gazy. Podle předchozích prohlášení premiérových poradců válka potrvá zhruba do konce roku.

Částečná dohoda s Hamásem

Netanjahu chce podle svých slov dosáhnout pouze „částečné dohody“ s hnutím Hamás ohledně příměří a propuštění rukojmí. V pondělí v parlamentu uvedl, že stále podporuje „izraelský návrh, který uvítal (americký) prezident (Joe) Biden“. Bílý dům představil na konci května návrh na příměří se třemi fázemi, jež by vedly k úplnému ukončení bojů. „Neukončíme válku, dokud neodstraníme Hamás,“ konstatoval Netanjahu.

Šéf americké diplomacie Antony Blinken po jednání v Izraeli zdůraznil, že by Jeruzalém měl více dbát na bezpečí humanitárních pracovníků v Gaze a usilovat o to, aby se konflikt z Pásma nerozšířil mezi Izrael a Libanon.

Podle palestinských úřadů, které kontroluje Hamás, zemřelo kvůli bojům od října přes 37 600 Palestinců. Podobná tvrzení válčících stran však nelze nezávisle ověřit. Válka v Gaze začala loni v říjnu v reakci na brutální útok Hamásu na židovský stát, při němž zemřelo přes tisíc lidí.