Izrael udeřil na Chán Júnis, Hamás mluví o desítkách obětí

Při izraelském náletu na jihu Libanonu zahynul oblastní velitel elitních jednotek militantního šíitského hnutí Hizballáh známých jako Radván, oznámila izraelská armáda. Úřady v Pásmu Gazy ovládané Hamásem mluví o izraelském útoku v Chán Júnis. Odpoledne přišla také zpráva o útoku izraelských dronů na skupinu lidí čekajících na humanitární pomoc na severu Pásma, zemřelo údajně nejméně dvanáct lidí.

Oblastní velitel jednotek Hizballáhu Abbás Adnán Muslim měl podle izraelských ozbrojených sil na svědomí řadu raketových útoků na izraelská města z libanonské příhraniční obce Ajtarún. Snímky z operace armáda zveřejnila na síti X.

Mezi oběťmi vzdušného úderu na jihovýchodě Libanonu jsou pak kameraman a technik proíránské televizní stanice al-Majádín Hasan Nadžár a Muhammad Ridá a kameraman Visám Kásim z televize al-Manár, která má blízko k militantnímu hnutí Hizballáh, proti němuž vede Izrael v posledním měsíci na území Libanonu intenzivní vzdušné údery i pozemní operaci. Ostatní reportéři na místě uvedli, že cílem útoku byla přímo chatka, kde spali členové těchto konkrétních stanic.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell v reakci na incident řekl, že novináři informující o konfliktu na Blízkém východě musejí být vždy chráněni. Smrt novinářů odsoudil. Libanonský premiér Nadžíb Míkátí řekl v Londýně, kde se setkal s americkým ministrem zahraničí Antony Blinkenem, že izraelský útok byl záměrný a že to je válečný zločin. Výbor na ochranu novinářů vyzval k nezávislému vyšetření útoku, nad kterým vyjádřil pobouření. „Úmyslné útoky na novináře jsou podle mezinárodního práva válečným zločinem,“ uvedl.

„Náš zpravodaj v Zahle informoval o smrti tří novinářů při izraelském náletu na Hasbáju,“ sdělila ještě předtím NNA s tím, že „izraelská vojenská letadla zaútočila ve 3:30 (2:30 SELČ) v oblasti libanonsko-syrské hranice“.

Izraelská armáda úder nekomentovala a podle katarské televize al-Džazíra před jeho provedením nevarovala. Televize al-Majádín mezitím útok označila za válečný zločin, za který je zodpovědný Izrael. Podobně se vyjádřil libanonský ministr informací Zijád Makarí. „Izraelský nepřítel si počkal, až si novináři v noci odpočinou, a pak je zastihl ve spánku. Byla to vražda. Je to válečný zločin,“ napsal na sociální síť X.

Už ve středu večer se terčem izraelského vzdušného úderu stala kancelář stanice al-Majádín na jižním předměstí Bejrútu.

V bojích bylo zabito dalších pět izraelských vojáků

Za uplynulý den izraelská armáda podle svého prohlášení zasáhla v Libanonu zhruba dvě stě cílů spojených s Hizballáhem. V pátek dopoledne oznámila, že v bojích na jihu Libanonu bylo zabito dalších pět jejích vojáků. Od začátku pozemní operace na přelomu září a října jich zemřelo už třicet dva.

Server ToI také píše o pátečním útoku pěti raketami z Libanonu na oblast izraelského přístavního města Haifa. Několik raket se podařilo zničit a několik jich dopadlo do otevřeného prostranství. Zatím nejsou zprávy o zraněných.

Agentura AFP zase informovala o tom, že izraelský nálet na syrskou stranu hranice s Libanonem v pátek ráno vyřadil z provozu další hraniční přechod mezi oběma státy. V provozu tak zůstává jen jeden.

Při izraelských náletech na Chán Júnis dle Hamásu umírali lidé

Izrael v noci na pátek pokračoval i v úderech na Pásmo Gazy. AFP s odvoláním na civilní obranu v Gaze, kterou kontroluje teroristické hnutí Hamás, píše o dvojici útoků, z nichž jeden zasáhl rodinný dům na jihovýchodě města Chán Júnis, kde zabil čtrnáct lidí. Druhý útok si pak vyžádal dalších šest životů. Agentura AP napsala s odvoláním na tamní zdravotní činitele, rovněž kontrolované Hamásem, že počet obětí útoku stoupl na třicet osm. Katarská televize al-Džazíra se zmiňuje o jednom útoku na dům v Chán Júnisu, při němž zemřelo třicet tři lidí. Izraelská armáda podle agentury DPA uvedla, že zprávy o úderu prověřuje.

DPA s odvoláním na oficiální palestinskou tiskovou agenturu WAFA také informuje o ranní razii izraelských sil v jedné z nemocnic na severu Gazy, při níž vojáci nemocnici ostřelovali a údajně bránili v přístupu k životně důležitým zásobám. Agentura poznamenává, že informaci nelze nezávisle ověřit.

Katarská al-Džazíra tvrdí, že akce u nemocnice začala už v noci na pátek. Ostřelování zdravotnického zařízení podle ní poškodilo přísun kyslíku do inkubátorů a na jednotku intenzivní péče, což ohrozilo životy sto padesáti zraněných a čtrnácti novorozenců.

Izraelská armáda pokračuje také v útocích v uprchlickém táboře Džabálija na severu Gazy, kde se jí podle jejího prohlášení v uplynulých dnech podařilo zabít desítky teroristů a zničit teroristickou infrastrukturu.

Nejméně dvanáct osob pak zemřelo při pátečním útoku izraelských dronů na skupinu lidí čekajících na humanitární pomoc na severu Pásma Gazy, uvedla podle agentury AFP palestinská civilní obrana. Mělo se to stát v uprchlickém táboře Šatí u města Gaza. Izraelská armáda se k tomu na dotaz AFP bezprostředně nevyjádřila.

Izrael v úzkém pobřežním pásmu, kde na území menším než Praha žije 2,3 milionu Palestinců, vede válku proti Hamásu v odvetě za jeho útok z loňského 7. října, kdy palestinští teroristé v izraelském pohraničí pozabíjeli na dvanáct set lidí a dalších zhruba 250 odvlekli jako rukojmí.

Podle ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy, které řídí Hamás, zemřelo ve válce přes 42 840 Palestinců a dalších více než sto tisíc bylo zraněno. Značnou část obětí dle Hamásu tvoří civilisté. Údaje ale není možné ověřit. Drtivá většina místních kvůli bojům musela opustit své domovy a přežívá ve velmi těžkých podmínkách.

Roste počet libanonských vysídlenců v Sýrii

Zhruba pětina obyvatel Libanonu, tedy kolem 1,1 milionu lidí, byla vysídlena, přibližně 430 tisíc jich od začátku izraelských útoků uprchlo do Sýrie, uvedla v pátek mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) pro Blízký východ a severní Afriku Rula Aminová. Podle libanonských úřadů počet uprchlíků do Sýrie již přesáhl půl milionu.

Aminová také sdělila, že libanonskou vládou připravené nouzové ubytování na jihu země je na hranici kapacity. Poznamenala, že lidé prchající do Sýrie jdou do oblastí, které také byly zničené boji, a to v syrské občanské válce.

Je podle ní znepokojující, že izraelský útok přerušil provoz na dalším hraničním přechodu mezi Libanonem a Sýrií. „Blokují lidem prchajícím před konfliktem cestu do bezpečí,“ poznamenala. V provozu teď podle libanonských úřadů zůstává jen jeden přechod.