Izrael rozšířil pozemní operaci i na jih Pásma Gazy, potvrdila armáda

Náčelník generálního štábu izraelské armády Herci Halevi v neděli potvrdil, že izraelské síly rozšiřují pozemní operaci i na jih Pásma Gazy, píše zpravodajský web The Times of Israel (ToI). Pozemní operace na severu regionu mezitím podle Haleviho pokračuje.

„Včera (v sobotu) a dnes jsme zabili velitele praporů Hamásu, velitele rot a mnoho operativců. A včera ráno jsme zahájili stejný postup na jihu Pásma Gazy,“ řekl Halevi vojákům v jižním Izraeli. Dodal, že operace na jihu Pásma Gazy nebudou o nic méně intenzivní než na severu a že nepřinesou menší výsledky. „Velitelé Hamásu budou čelit Izraelským obranným silám všude,“ prohlásil Halevi a dodal, že armáda „prohlubuje své úspěchy“ na severu Pásma Gazy.

Na neověřených záběrech, které v uplynulých dnech kolovaly na sociálních sítích, jsou vidět izraelské tanky v jižní části Pásma Gazy, severně od Chán Júnisu. Hamás rovněž tvrdí, že se v oblasti střetl s izraelskými vojáky.

Zhruba dva miliony lidí, tedy téměř všichni obyvatelé Pásma Gazy, se nyní nacházejí na jihu tohoto území, napsala agentura AP. Na sever ani do sousedního Egypta nemohou, takže jejich pohyb je omezen na oblast o rozloze 220 kilometrů čtverečních.

Šéf izraelské tajné služby Šin Bet Ronen Bar podle nahrávky, kterou v neděli zveřejnila izraelská stanice Kan, prohlásil, že Izrael bude příslušníky Hamásu likvidovat všude, tedy kromě Pásma Gazy i v Libanonu, Turecku či Kataru. A to i za cenu, že to potrvá roky. 

Kdy byla nahrávka pořízena, ani na koho Bar mluvil, není jasné, píše agentura Reuters. Šin Bet věc odmítl komentovat. Na záznamu je mimo jiné věta: Je to náš Mnichov. Těmito slovy Bar narážel na izraelskou reakci na zabití jedenácti Izraelců (pěti sportovců a šesti dalších členů izraelské výpravy) během mnichovské olympiády v roce 1972, kde zaútočili palestinští extremisté ze skupiny Černé září. Izrael v následujících letech v několika zemích prováděl cílenou likvidaci příslušníků skupiny.

Palestinské teroristické hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy, 7. října zaútočilo na Izrael, zabilo 1200 lidí a přes dvě stě jich zajalo a uneslo. Izrael vzápětí zahájil rozsáhlou ofenzivu ve snaze Hamás porazit. Podle aktuálních údajů ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy, které Hamás ovládá, zemřelo v důsledku izraelského bombardování a pozemní operace více než 15 500 lidí, převážně civilistů. Údaje ale nelze nezávisle ověřit.

Vedoucí představitelé Hamásu kromě Pásma Gazy pobývají nebo často navštěvují Libanon, Turecko a Katar. Právě Katar přitom pomáhal zprostředkovat týdenní příměří mezi Izraelem a Hamásem, které skončilo v pátek.