Izrael pokračuje v odvetných útocích v Pásmu Gazy, v noci zaútočil na více než sto objektů

Izraelská armáda pokračuje v odvetných útocích v Pásmu Gazy. Desítky letounů v koordinaci s pozemními jednotkami v noci na úterý zaútočily na více než sto objektů, oznámila podle agentury DPA izraelská armáda. Premiér Benjamin Netanjahu ve svém komentáři pro list The Wall Street Journal napsal, že existují tři předpoklady dosažení míru: zničení Hamásu, demilitarizace Pásma Gazy a deradikalizace palestinské společnosti.

Mezi cíli izraelské armády byly vstupy do tunelů používané teroristickým palestinským hnutím Hamás. Ve městě Džabalíja v severní části Pásma Gazy byla zlikvidována teroristická buňka, jejíž členové se pokusili nastražit výbušniny v blízkosti izraelského tanku. Členové Hamásu byli podle izraelské armády zabiti také ve městě Chán Júnis na jihu pásma, uvedla armáda.

Prohlášení izraelské armády, které ve válečných podmínkách není možné nezávisle ověřit, přichází den poté, co premiér Benjamin Netanjahu během návštěvy vojáků řekl, že Izrael v nadcházejících dnech zintenzivní boj v Pásmu Gazy.

„Hamás musí být zničen, Gaza musí být demilitarizována a palestinská společnost musí být deradikalizována. To jsou tři předpoklady pro mír mezi Izraelem a jeho palestinskými sousedy v Gaze,“ napsal Netanjahu ve svém příspěvku pro The Wall Street Journal.

Pro splnění prvního bodu je podle něj nutné zlikvidovat vojenské kapacity Hamásu a ukončit jeho politickou vládu nad Gazou. Považuje to za jedinou přiměřenou reakci, aby se zabránilo opakování událostí ze 7. října, kdy Hamás a další ozbrojenci zaútočili z Gazy na Izrael a zabili na 1200 lidí, převážně civilistů.

Při zničení Hamásu bude podle Netanjahua Izrael „nadále postupovat v plném souladu s mezinárodním právem“. Připouští ale, že to je složité, protože „nedílnou součástí strategie Hamásu je využívání palestinských civilistů jako lidských štítů“.

„Dočasná bezpečnostní zóna“

Demilitarizace Gazy bude podle izraelského ministerského předsedy vyžadovat dočasnou bezpečnostní zónu na obvodu pásma a vytvoření kontrolního mechanismu na hranici mezi Gazou a Egyptem, který „bude odpovídat bezpečnostním potřebám Izraele a zabrání pašování zbraní na toto území“. Očekávání, že Gazu demilitarizuje palestinská samospráva, která má pod kontrolou části okupovaného Západního břehu, má Netanjahu za nerealistické.

K deradikalizaci bude podle Netanjahua potřeba mimo jiné zajistit, aby školy učily děti vážit si života spíše než smrti a imámové přestali kázat o vraždění Židů. „Palestinskou občanskou společnost je třeba transformovat tak, aby její obyvatelé podporovali boj proti terorismu, a ne jeho financování,“ je přesvědčen. Jak konkrétně toho dosáhnout, neuvádí, píše ale, že na to zřejmě bude třeba „odvážné a morální vedení“.

Nynější válku rozpoutal říjnový útok Hamásu na Izrael, při němž radikálové také unesli kolem 240 lidí. Rozsáhlé izraelské odvetné útoky na Gazu podle Hamásem řízených úřadů v Gaze od té doby připravily o život téměř 21 tisíc Palestinců a asi 55 tisíc jich bylo zraněno. Informace ve válečném prostředí ale nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Velká většina z 2,3 milionu obyvatel Gazy musela kvůli válce opustit své domovy.