Izrael dal Hamásu ultimátum. Chce propuštění rukojmí do ramadánu, jinak zaútočí na Rafáh

Pokud hnutí Hamás nepropustí rukojmí, která zadržuje od 7. října, do začátku muslimského postního měsíce ramadánu 10. března, zahájí Izrael ofenzivu v Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Uvedl to člen izraelského válečného kabinetu a opoziční lídr Benny Ganc. Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v Haagu mezitím zahájil týdenní jednání, během něhož vyslechne argumenty pěti desítek států, aby se posléze vyjádřil k právním důsledkům izraelské okupace palestinských území.

„Svět i Hamás musí vědět, že pokud rukojmí nebudou do ramadánu doma, budeme pokračovat v bojích všude, včetně oblasti Rafáhu,“ řekl v neděli Ganc. „Těm, kteří tvrdí, že cena (ofenzivy) je příliš vysoká, říkám, že Hamás má na výběr – vzdát se, propustit rukojmí a obyvatelé Gazy budou moci slavit ramadán,“ dodal s odkazem na sílící hlasy mezinárodního společenství, které varují před ofenzivou v Rafáhu, kam před boji uteklo od října přes milion Palestinců.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli zopakoval, že válka proti Hamásu, který USA či EU považují za teroristickou organizaci, bude pokračovat do jeho úplného zničení, což mnozí považují za nereálné. Podle izraelské armády je Rafáh posledním místem v Pásmu Gazy, kde jsou operující jednotky Hamásu. „Ti, kdo nám chtějí zabránit v operaci v Rafáhu, nám říkají: Prohrajte válku,“ řekl Netanjahu podle serveru The Times of Israel (ToI).

Palestinci bojují na mezinárodním poli

Izraelská vláda v neděli projednávala také omezení přístupu pro muslimy na Chrámovou horu v Jeruzalémě během postního měsíce, což by podle místních médií mohlo zvýšit napětí v Izraeli a na okupovaném Západním břehu.

Mezitím v Haagu před ICJ vystoupil palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí, který označil chování Izraele vůči Palestincům za apartheid a obvinil Izrael z genocidy v Pásmu Gazy. Tam vede izraelská armáda od října válku proti hnutí Hamás v odvetě za jeho teroristický útok na Izrael.

V pondělí zahájené slyšení nesouvisí s nařčením Izraele z genocidy, soustředí se na východní Jeruzalém, Západní břeh Jordánu a Pásmo Gazy, které Izrael obsadil za války v roce 1967. Na těchto územích usilují Palestinci o svůj stát. Jen z Pásma Gazy se v roce 2005 Izrael na základě mírových dohod stáhl, loni po útoku Hamásu tam ale zahájil operaci proti Hamásu, který toto území násilím ovládl v roce 2007. Zatím není jasné, kdo bude tuto oblast ovládat po skončení války.

Jednání ICJ má skončit 26. února, kdy mají vystoupit s argumenty mimo jiné zástupci Turecka, Španělska či Ligy arabských států (LAS) a Organizace islámské spolupráce (OIC).