Italský parlament zatím o nedůvěře vládě hlasovat nebude. Senátoři Salviniho návrh odmítli

Novinář Pieralli: Sázel bych na úřednickou vládu (zdroj: ČT24)

Italským Senátem neprošel návrh hlasovat ve středu o nedůvěře vládě, který prosazoval šéf vládní krajně pravicové strany Liga Matteo Salvini. Informovala o tom agentura ANSA. Návrh přehlasovaly levicové strany – vládní Hnutí pěti hvězd, Demokratická strana a Svobodní a rovní. Debata o řešení současné vládní krize tak bude pokračovat příští týden. K vyslovení nedůvěry kabinetu stačí rozhodnutí kterékoli z rovnocenných komor italského parlamentu.

Parlament se k politické krizi vrátí znovu příští úterý 20. srpna, kdy před senátory promluví nestranický premiér Guiseppe Conte. O den později má vystoupit před Poslaneckou sněmovnou.

Salvinimu nepomohl k prosazení hlasování o nedůvěře vládě ani ústupek dosud koaličnímu Hnutí pěti hvězd (M5S). Předseda Ligy přistoupil na to, že podpoří návrh na snížení počtu zákonodárců z 950 na 605, což je jeden z hlavních bodů programu M5S.

Salvini si však stanovil podmínku, že toto hlasování bude následováno parlamentními volbami. „Pojďme poprvé v historii snížit počet 345 poslanců a následující den půjdeme hlasovat. Pokud jste (Hnutí pěti hvězd) připraveni, my ano,“ řekl Salvini před senátory.

Hnutí M5S označilo Salviniho ústupek za politický kalkul a zradu na voličích. „Nemluvíme tady o nějakých zapomenutých záležitostech, ale o spuštění vládní krize uprostřed srpna a posunutí Itálie k volbám na podzim. Uvidíte, že za to (Liga) zaplatí,“ reagoval předseda M5S Luigi Di Maio.

O návrhu by měla Poslanecká sněmovna hlasovat 22. srpna. Pokud by změna prošla, týkala by se ale až dalších řádných voleb, a nikoliv těch předčasných, které nyní hrozí.

L'Espresso: Plán Ligy a spol. zpomaluje

Rychlý harmonogram, který se vládní krizi snažilo vnutit uskupení pravicových stran s Ligou v čele, se tedy zpomaluje a ve hře zůstává nemálo scénářů, uvedl na svém webu týdeník L'Espresso. Upozornil také, že po rozpadu vládní koalice není mocenská konstelace pro pravici – trojice Liga, Bratři Itálie a Vzhůru, Itálie! – v parlamentu příznivá.

Třebaže Liga by nyní získala až 38 procent hlasů, v současnosti tolik mandátů nemá – před rokem jí dalo hlas pouze 17 procent voličů. Teď má jen o pár poslanců více než opoziční Demorkatická strana (PD) a bezmála o polovinu méně než M5S.

Analytici: Salvini chce zúročit volební preference

Konec nesourodé koalice Ligy a protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) inicioval po čtrnácti měsících nynější vlády vedené nestranickým premiérem Salvini. Záminkou mu byl pokus M5S zarazit v parlamentu stavbu vysokorychlostní dráhy mezi Turínem a Lyonem. Levicové hnutí se proti dráze přitom staví od počátku.

Podle analytiků chce šéf Ligy zúročit současné volební preference Ligy, a z toho důvodu se snaží, aby se předčasné volby konaly co nejdříve. Italská média uvádějí, že prezident Sergio Mattarella, který jako jediný může parlament rozpustit, by si mohl přát úřednický kabinet kvůli sestavení rozpočtu na příští rok, a proto by mohl volby oddálit, nejspíše na jaro 2020.

Hovoří se i o jiných možných politických spojenectvích – prezident bude totiž po demisi premiéra a před rozpuštěním parlamentu nejprve zjišťovat, zda se v současné konstelaci nezformovala jiná většina. Bývalý šéf Demokratické strany (PD) a expremiér Matteo Renzi se například vyslovil pro vládu s M5S. Tuto možnost ale zavrhl nynější šéf pověstně roztříštěné PD Nicola Zingaretti.