Tunel pod Alpami rozhádal italskou koalici. Salvini chce předčasné volby

Horizont ČT24: Italskou vládní kolaicí zmítají spory, ve vzduchu visí předčasné volby (zdroj: ČT24)

Italský kabinet prochází zatím nejvážnější krizí. Spory populistických koaličních stran se výrazně vyostřily, když nacionalistická Liga a protisystémové Hnutí pěti hvězd hlasovaly opačně o stavbě rychlodráhy z Turína do Lyonu. Vicepremiér Matteo Salvini (Liga severu) předsedovi vlády Giuseppe Contemu (nezávislý za Hnutí pěti hvězd) řekl, že si přeje předčasné volby. Ačkoli má italský parlament letní prázdniny, šéf Ligy žádá, aby se kvůli hlasování o důvěře sešel příští týden.

Ražbě alpského tunelu nic nebrání. Italský senát se ve středu večer vyslovil pro pokračování stavby kontroverzní železniční trati. Jenže spor propukl ve vládní koalici. Zákonodárci Ligy severu přehlasovali kolegy z Hnutí pěti hvězd.

Salvinimu, předsedovi Ligy severu, která donedávna hájila hlavně ekonomické zájmy severní části země, dochází s partnerem trpělivost. „Něco se pokazilo. Místo původního ‚ano‘ teď zní ‚ne‘. A Itálie se s ‚ne‘ nikam neposune. Itálie potřebuje ‚ano‘,“ uvedl.

Salvini, v současnosti nejvlivnější italský politik, tak zvyšuje tlak na premiéra. Podle agentury ANSA se hovoří o obměně ministrů za Hnutí pěti hvězd, s nimiž není Liga spokojená, a o pokračování Conteho kabinetu. Salvini sám ale podle zdrojů z Ligy o rekonstrukci vlády nestojí. „Nezajímá nás zisk několika ministerských křesel. Ale buď je možné něco uskutečňovat, nebo se musí znovu dát hlas lidu,“ míní Salvini.

Premiér zamířil za prezidentem, Salvini objíždí pláže v rámci permanentní kampaně

Premiér Giuseppe Conte se zatím na veřejnosti usmívá. Místo oslav svých pětapadesátých narozenin však řeší hrozící krizi. Zrušil kvůli tomu plánovanou tiskovou konferenci a naopak se sešel s italským prezidentem.

Předseda Hnutí pěti hvězd Luigi di Maio probíral další postup se svými spolustraníky. „Vláda nemůže padnout, aspoň ne teď. V říjnu musíme schválit důležitý zákon o rozpočtu. Vláda byla vždy názorově rozdělená. Není to spojenectví. Je to kabinet založený na smlouvě,“ sdělil svůj názor senátor Hnutí pěti hvězd Alberto Airola. 

Předseda Ligy mezitím pokračuje v permanentní kampani. Aktuálně objíždí italské pláže, kde se neváhá coby DJ postavit ani za mixážní pult. „Na Salviniho se dívám jako na skvělého pokerového hráče, který má v tuto chvíli opravdu dobré karty,“ uvedl v Horizontu ČT24 italský publicista a překladatel Andreas Pieralli s odkazem na jeho zisk v evropských volbách a rostoucí preference navzdory skandálu s financováním jeho strany Ruskem.

„Proto se snaží získat co nejvíc a natlačit svého partnera do kouta. Zatím to vypadá, že ta možnost předčasných voleb je docela reálná. Na druhé straně mít takového koaličního partnera jako je Hnutí pěti hvězd, který mu za ten rok poskytl velký rezervoár hlasů, je docela pohodlné, protože on řídí vládu, aniž by měl formální zodpovědnost,“ uvedl Pieralli.