Italská prokuratura prověřuje, jestli Salviniho Liga nedostávala peníze z Ruska

Milánská prokuratura začala vyšetřovat možnou mezinárodní korupci týkající se údajného ruského financování italské vládní strany Liga. Informoval o tom list La Repubblica. Kauza spojená s údajnou tajnou dohodou o prodeji ruské nafty, z níž prý strana těžila, ožila ve středu, kdy americký web BuzzFeed zveřejnil nahrávky ze schůzky zástupců Ligy a Ruska. Zúčastnění popírají jakoukoliv dohodu o financování a BuzzFeed přiznává, že není jasné, zda dohoda byla uzavřena a jestli Liga nakonec ruské peníze dostala.

„Věc vyšetřujeme, abychom zjistili, zda byly porušeny zákony, nebo nikoli,“ řekl milánský nejvyšší státní zástupce Francesco Greco. Podle zdroje agentury Reuters vyšetřovatelé věděli o existenci nahrávky už před jejím zveřejněním. Italské zákony zapovídají dary politickým stranám od zahraničních subjektů. Opoziční Demokratická strana žádá, aby šéf Ligy a ministr vnitra Matteo Salvini vše vysvětlil v parlamentu.

Podle listu L'Espresso, který na schůzku upozornil už v únoru, se s trojicí Rusů v moskevském hotelu Metropol setkal Salviniho bývalý mluvčí Gianluca Savoini a dva další Italové loni 18. října. Jednali spolu hodinu a čtvrt a domlouvali obchod, při němž by velká ruská ropná společnost prodala italské energetické společnosti Eni za rok nejméně tři miliony tun nafty s nízkým obsahem síry v hodnotě 1,5 miliardy dolarů (přes 34 miliard korun). Transakci měli provést prostředníci a při prodeji se počítalo se slevou, líčí průběh vyjednávání BuzzFeed.

Analytikové z energetického odvětví pro BuzzFeed úhrn slevy odhadli na 65 milionů dolarů (bezmála 1,5 miliardy korun). Tyto peníze pak měly tajnými finančními kanály doputovat na konto Ligy.

Salvini pro zrušení protiruských sankcí

Jeden z Italů na loňské nahrávce anglicky říká: „Příští květen se konají evropské volby. Chceme Evropu změnit. A nová Evropa musí mít blízko k Rusku jako dřív, protože chceme získat zpět svou suverenitu. Salvini je první, kdo chce Evropu změnit. Spolu s našimi evropskými spojenci.“

Salvini, kterému se na záznamu přezdívá „evropský Trump“, se tehdy v Moskvě oficiálně účastnil obchodní konference. Své sympatie k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi nijak neskrývá a je pro zrušení sankcí EU proti Rusku.

Salviniho bývalý mluvčí Gianluca Savoini odmítá, že by se dopustil čehokoliv nekalého. „Od nikoho ze zmíněných (na nahrávce) osob jsem nedostal ani rubl,“ řekl agentuře ANSA. „Zbytek jsou nactiutrhačné narážky, jsem ve spojení se svými právníky,“ dodal. Několika deníkům řekl, že na nahrávce nepoznává svůj hlas. Připustil nicméně, že se setkal se skupinou nejmenovaných ruských podnikatelů.

Třebaže Savoini nezastává žádnou oficiální funkci ve vládě, Salviniho při všech cestách do Moskvy doprovází. Právě on uzavřel spojenectví Ligy s Putinovou stranou Jednotné Rusko a od samého počátku vedl jednání o ruském financování Ligy, tvrdí L'Espresso. Do Ruska, na Krym a do Donbasu uskutečnil desítky cest. Savoini zároveň předsedá kulturnímu sdružení Lombardie–Rusko.

Vřelý vztah

Putin minulý týden oficiálně navštívil Řím a Vatikán. Vládní večeře s ním se zúčastnil Salvini i Savoini. „Salvini má k naší zemi velmi vřelý vztah,“ řekl deníku Corriere della Sera ruský prezident, který je s Ligou „neustále v kontaktu“.

Italský soud minulý rok dal Lize 75 let na to, aby státu splatila 49 milionů eur (1,25 miliardy korun), které zpronevěřilo bývalé vedení strany, připomněla agentura Reuters. Salvini tehdy varoval, že Liga může zbankrotovat.

Po mediálně sledovaných kauzách s humanitárními loděmi volební preference Ligy stouply na počátku měsíce na rekordních 38 procent.