Írán brutálně mučí protivládní demonstranty, po celé zemi má desítky tajných věznic, uvádí CNN

Účastníci íránských protivládních protestů vypovídají o masovém mučení v tajných věznicích. Jejich svědectví zveřejnila americká stanice CNN. Teheránský režim podle ní zřídil po celé zemi desítky tajných věznic a mučíren.

Už šestý měsíc pokračují napříč íránskými městy desetitisícové demonstrace. Co začalo jako protest proti násilné smrti dvaadvacetileté Kurdky Mahsy Amíníové, přerostlo v široký odpor. Při střelbě do demonstrantů zemřelo na pět set odpůrců vlády.

Vyšetřování CNN prokázalo ještě temnější kapitolu vládní perzekuce. Islámský režim umožnil svým bezpečnostním silám, aby si napříč 88milionovou zemí zřídily desítky černých věznic a tajných mučíren.

„Čekal jsem, že mě zase zmlátí. Políbil mě na krk a pak mi strčil obušek do konečníku. Řekl mi: Tohle my vojáci revoluce děláme gayům, jako jsi ty,“ popisuje student medicíny a bývalý íránský vězeň Kajvan Samadí.

Teď se skrývá, každou noc tráví v jiném domě. Provinil se jen tím, že se na improvizovaném převazišti staral o zraněné demonstranty. Než ho zatkli, pomohl ošetřit sedm set zraněných.

Pak ho dlouhé tři týdny brutálně mučili v černé věznici. „Proč bych měl podepsat něco, co jsem neudělal? Nejsem terorista, nejsem vrah, ani sabotér. Jen jsem zachraňoval životy. To je vše. Nic víc jsme s mým týmem neudělali,“ pokračuje Samadí.

„Chtějí jen, abyste se přiznali, aby vás mohli potrestat“

Represe pouliční odpor nezlomila. Proto vznikla síť ilegálních žalářů na vojenských základnách a v chráněných objektech, často jen pár ulic od míst protestů. Provozuje je obávané ministerstvo zpravodajských služeb.

„Oni jsou mocí sami o sobě. Neřídí se lidskými právy. Neexistuje žádný dohled. Jaký by mohl existovat, když tam znásilňují lidi. Nemají žádné morální hranice. Chtějí jen, abyste se přiznali, aby vás mohli potrestat,“ uvádí lékař Mohsen Sohrabí.

Kvůli brutální perzekuci čelí Írán mezinárodnímu tlaku a loni v prosinci ho vyloučili z komise OSN pro ženská práva. Na pronásledování oponentů se ale nic nezměnilo. Jen v lednu jich popravil šest desítek.