Independent: Britská vláda začíná uvažovat o setrvání v bezcelní zóně EU, i když Mayová nechce

Velká Británie by podle deníku The Independent mohla setrvat v bezcelní zóně EU. Premiérka Teheresa Mayová takové řešení, které propagují opoziční labouristé, zatím odmítala. Deník však uvedl, že by se nakonec mohlo jednat o způsob, jak zachránit brexitovou dohodu. Její přijetí v britském parlamentu zkomplikovala irská otázka. EU o ní sice znovu jednat nechce, dala však najevo, že kdyby Londýn dosavadní tabu prolomil, mohla by ustoupit.

Theresa Mayová jednala v polovině týdne s předsedou labouristů Jeremym Corbynem, mluvčí labouristické strany pak uvedl, že hovořili o návrhu na setrvání Velké Británie v evropské bezcelní zóně i po vystoupení království z Evropské unie.

Premiérka sice dala vzápětí najevo, že jednání s Corbynem nelze považovat za jakoukoli změnu jejího stanoviska. The Independent však nyní uvedl, že se možným setrváním v bezcelní unii vláda vážně zabývá a někteří členové kabinetu ke změně postoje tlačí i Mayovou.

„Vážně se pracuje ohledně celní unie. Musíme se nachystat, abychom byli připraveni, pakliže by politická debata nabrala tento směr,“ citoval deník svůj „dobře postavený“ zdroj z vlády. I když sama Theresa Mayová setrvání v bezcelní zóně není nakloněna, list očekává, že bude čelit velkému tlaku, pokud se naplní očekávání a nepodaří se jí v nejbližších dnech dosáhnout zásadních změn v irské pojistce. Následně by totiž labouristé mohli podpořit brexitovou dohodu, kterou zatím odmítají.

„Každý má nyní povinnost usilovat o dosažení dohody, která je v národním zájmu. Pro dohodu musí být zásadní  pokrok ve věci bezcelní zóny,“ řekl Independentu labouristický poslanec John Dromey.

Premiérka Mayová je nyní v těžké situaci. Domácí politická scéna na jedné straně žádá změnu dohodnutých podmínek, jak bude fungovat irská hranice, přičemž parlament původní brexitovou dohodu odmítl. Evropská unie na druhé straně dala najevo, že jakékoli další jednání o irské pojistce odmítá. Nejpevnější je pozice samotného Irska.

„To, co po nás chtějí, je přistoupit na kompromis v řešení, které funguje, a nahradit jej zbožným přáním. To je to, co po irské vládě žádají, a my na to nepřistoupíme,“ řekl irský ministr zahraničí Simon Coveney.

Brusel však zároveň dal najevo, že pokud britská vláda svá kritéria pro podobu brexitu změní, může své pozice přehodnotit i EU. Ostrovní novináři tak spekulují, že přijetí trvalého členství v bezcelní zóně by Londýnu mohlo přinést ústupky ohledně irské pojistky.  

Jak podotkl bývalý ministr pro brexit Dominic Raab, otázka setrvání Velké Británie v bezcelní zóně, může být pro premiérku Mayovou ožehavá z vnitrostranického pohledu. Setrvání by totiž znemožnilo Spojenému království uzavírat samostatné dohody s třetími státy, například Spojenými státy, Čínou nebo Indií. To přitom považují někteří konzervativci za hlavní výhodu odchodu z EU.