Hranice dělí Izrael od nepřátel. Útok z Egypta ukázal skuliny

Události: Napětí na izraelsko-egyptské hranici (zdroj: ČT24)

Pokračuje vyšetřování incidentu na egyptsko-izraelské hranici. Egyptský policista tam před týdnem zastřelil tři izraelské vojáky. Na vztahy mezi oběma zeměmi by to podle politiků nemělo mít dopad, obyvatelé pohraničních vesnic ale chtějí vědět, jak útočník pronikl přes opevněnou hranici.

I v poušti na hranici Izraele a Egypta žijí lidé. V pustině ztracená vesnice Ezuz má osmdesát obyvatel. Leží těsně u hranic s Egyptem, následuje už jen úzká asfaltová silnice, plot, strážní a základny pohraničníků. Izolace zdejší krajiny většinou bývá výhodou, střelecký útok tu ale zanechal pachuť.

Egyptský policista pronikl skrz plot a zastřelil tři izraelské vojáky. Eran Doron, starosta izraelského pohraničního okresu Ramat ha-Negev, chce vědět, jestli v bariéře mezi zeměmi nejsou mezery. „Někteří obyvatelé našich vesnic žijí pouhých dvě stě metrů od pozic egyptských vojáků a policistů a tento incident u nich vyvolává vážné znepokojení,“ zdůraznil Doron.

Izrael není veliká země – k nějaké hranici je to blízko skoro odevšud. Linie přitom často oddělují dva znepřátelené světy. Například izraelští vesničané přes jednu z hranic koukají na vlajky Hizballáhu a portréty islamistů. Dělí je od nich jen plot a omšelá betonová bariéra.

„Teď tu byl několik let klid, takže vláda řešila prioritně oblasti, kde bylo větší napětí,“ popisuje obyvatel vesnice u hranic s Libanonem Job Hattan. K novým investicím do zabezpečení vedly až zprávy o tom, že Hizballáh buduje pod hranicí tunely.

Dlouho klidná hranice

Nejdelší a zároveň nejkomplikovanější je hranice na Západním břehu. Tel Aviv zde od oblastí palestinské autonomie odděluje stovky kilometrů dlouhá bariéra. Když loni na jaře začala vlna palestinských útoků v Izraeli, zjistilo se, že někteří z pachatelů zkrátka prošli skrze neudržovaný plot.

Vláda v reakci ohlásila jeho urgentní rekonstrukci. „Samozřejmě máme strach, protože v bariéře je několik mezer a děr. Panují tu velké obavy,“ líčí Idit, obyvatelka pohraniční obce Jarchiv.

Bariéra je zase trnem v oku Palestincům na Západním břehu, kterým vzhledem ke členitému vedení často komplikuje a významně prodlužuje řadu cest.

Na rozdíl od Libanonu nebo Západního břehu byla hranice s Egyptem dlouho klidná. Obě země mezi sebou mají mírovou smlouvu.