Izrael hlásí přiblížení konce mise v Gaze, Hamás desítky mrtvých po náletu

Úřad civilní obrany v Pásmu Gazy spravovaný teroristickým hnutím Hamás tvrdí, že nejméně čtyřicet lidí zemřelo při nočním izraelském útoku na uprchlický tábor na jihu regionu a další desítky lidí utrpěly zranění. Izraelská armáda tvrdí, že zasáhla velicí centrum Hamásu. Podle ministra obrany Jo'ava Galanta se izraelská armáda blíží splnění mise v Gaze a zaměří se na boje s libanonským teroristickým hnutím Hizballáh.

Hamás podle Galanta přestal fungovat jako vojenská formace v Gaze a vede pouze partyzánskou válku. „Těžiště (bojů) se přesouvá na sever, blížíme se dokončení naší mise na jihu,“ řekl Galant vojákům na severu Izraele. Armáda židovského státu má podle něj v regionu „úkol, který nebyl splněn“ a který „změní bezpečnostní situaci a vrátí obyvatele do jejich domovů“, dodal podle serveru The Times of Israel ministr obrany.

Server připomněl, že asi 60 tisíc Izraelců je stále vysídleno z této oblasti u hranic s Libanonem kvůli každodennímu ostřelování Hizballáhu a izraelské armády přes hranici. Také na libanonské straně se muselo kvůli tomu evakuovat od hranic asi 90 tisíc obyvatel.

Izrael hlásí zasažení centra Hamásu, ten zase úmrtí civilistů

Podle palestinských zdrojů zasáhly nejméně čtyři izraelské rakety tábor u města Chán Júnis, kde našli nouzové ubytování lidé vyhnaní z domovů válkou. Nejmenovaný palestinský představitel citovaný médii tvrdí, že vedle čtyřiceti mrtvých je v táboře až šedesát zraněných. Po útoku hořelo nejméně dvacet stanů, v nichž byly ubytovány celé rodiny, uvádí místní samospráva.

Izraelské ozbrojené síly podle webu listu The Times of Israel (ToI) uvedly, že řídicí centrum Hamásu ve městě chystalo a podnikalo teroristické akce proti izraelské armádě i civilistům. Vojsko podle svého prohlášení „podniklo několik kroků ve snaze snížit možnost zásahu civilistů“. Podle izraelské armády Hamás soustavně využívá civilní infrastrukturu pro své útoky, včetně humanitárních zón, které armáda označuje za bezpečné pro civilisty.

Přítomnost svých bojovníků v oblasti, kde útočila izraelská armáda, Hamás popřel. Podle něj se jedná o „hanebnou lež“.

Zpravodaj ČT Borek k izraelskému útoku (zdroj: ČT24)

„Jsme nyní ve fázi, kdy je důležité nepřehánět to s jednoznačnými soudy,“ řekl k události zpravodaj ČT na Blízkém východě David Borek. Dodal, že vedle války skutečné se vede i válka psychologická. Připomenul, že už v minulosti došlo v souvislosti s říjnovými útoky na nemocnici al-Ahlí v Pásmu Gazy k vyjádřením místních úřadů o počtu obětí, které se později ukázaly jako výrazně nadsazené (pět set oznámených ku zhruba sto padesáti ověřeným).

Podle pozdějších amerických informací se pak navíc prokázalo, že šlo o selhání rakety islamistů, nikoliv o důsledek útoku izraelských raket. Přesto mnohá i západní média bez prověřování převzala původní informace palestinských úřadů, dodal Borek.

Horizont ČT24: Izrael zasáhl vojenské centrum v Sýrii, vyvíjelo chemické zbraně (zdroj: ČT24)

Izrael provádí vzdušné údery na cíle v Pásmu Gazy již téměř rok. Válka začala loni 7. října po teroristickém útoku Hamásu a dalších palestinských ozbrojenců na Izrael. Zemřelo při něm na dvanáct set lidí, převážně civilistů, a dalších 251 bylo uneseno do Gazy.

V úzkém pobřežním pásu, kde na území menším než Praha žije 2,3 milionu Palestinců, od té doby podle údajů Hamásu zahynulo přes čtyřicet tisíc lidí, také převážně civilistů. Drtivá většina obyvatel musela opustit své domovy a přežívá ve velmi těžkých podmínkách.