Gróňané nechtějí těžit uran a vzácné kovy. Volby vyhrálo opoziční Inuitské společenství

Horizont ČT24: Grónské volby (zdroj: ČT24)

Grónská opoziční strana Inuitské společenství zvítězila v předčasných parlamentních volbách. Získala více než třetinu hlasů a porazila hegemona tamní politiky – sociálnědemokratickou Pokrokovou stranu. Inuitské společenství je odpůrcem plánovaného rozsáhlého těžebního projektu v lokalitě bohaté na uran a vzácné zeminy.

Levicové Inuitské společenství si připsalo 37 procent hlasů, zatímco sociálnědemokratickou Pokrokovou stranu (Siumut), která byla v Grónsku u moci téměř nepřetržitě od získání autonomie v roce 1979, podpořilo devětadvacet procent voličů. Čtyřiatřicetiletý šéf Inuitského společenství Múte Egede se nyní jako první pokusí sestavit novou vládu.

Volby v Grónsku ostře sledují zahraniční důlní společnosti, které chtějí využívat bohatá ložiska nerostných surovin na tomto arktickém ostrově. Egede krátce po zveřejnění výsledků prohlásil, že bude zastaven kontroverzní důlní projekt Kvanefjeld (Kuannersuit) na jihu ostrova. „Lid promluvil,“ prohlásil šéf Inuitského společenství.

Licenci pro projekt získala již dříve společnost Greenland Minerals, jež sídlí v Austrálii a hlavním podílníkem v ní je čínská firma Chinese Shenghe Resources. Australská společnost podle agentury Reuters do přípravy těžby investovala již více než sto milionů dolarů. Doposud vládnoucí Pokroková strana projekt předběžně podpořila, kvůli čemuž v únoru padla vláda, když ji opustil menší koaliční partner.

Inuitské společenství proti těžbě vystupuje kvůli předpokládaným negativním dopadům těžby na životní prostředí. Možným koaličním spojencem pro Inuitské společenství je podle agentury Reuters strana Naleraq, která rovněž projekt Kvanefjeld odmítá.

Mobily, baterie, stíhačky

Experti odhadují, že lokalita Kvanefjeld nacházející se na jihu ostrova může ukrývat největší naleziště kovů vzácných zemin mimo Čínu, odkud nyní pochází dvě třetiny těžby a 90 procent světové produkce. Rudy vzácných zemin jsou nezbytné pro technicky vyspělé produkty jako čočky do optických přístrojů, mobilní telefony, baterie elektromobilů, větrné turbíny nebo zbraně jako stíhačky F-35.

Grónsko je součástí Dánského království, disponuje širokou autonomií. Politice na největším ostrově světa dlouhodobě dominuje sen o nezávislosti na Dánsku, k jehož splnění by mohly Gróňanům pomoci zisky z těžby nerostů.

Nezávislost podporují všechny velké grónské politické strany, otázkou je, kdy by měla být vyhlášena a za jakou cenu. Grónsko, kde žije pouhých 56 tisíc lidí, by totiž se samostatným fungováním mohlo mít problémy. Zhruba třetinu rozpočtu (zhruba 526 milionů eur) v současnosti zajišťuje Dánsko, zisky Gróňanů plynou především z rybolovu.