Fico zvyšuje tlak na část médií. Zvažuje, že by je nevpustil ani na Úřad vlády

Události: Fico stupňuje tlak na některá média (zdroj: ČT24)

Slovenský premiér Robert Fico stupňuje tlak na některá média, tvrdí jejich zástupci. Zkraje týdne je označil za nepřátelská a pohrozil omezením přístupu na Úřad vlády. Novináře – včetně nejsledovanější Markízy – kritizuje za politizování jejich práce. Podle redakcí chce staronový šéf slovenské vlády omezit kritické zpravodajství.

Sněm vládní strany Smer–SD se konal i v předchozích dvou letech, stejné místo provázely stejné kulisy, přesto letošní setkání doznalo určité změny. Vedení strany nepovolilo účast zástupců Markízy, Denníku N, SME a serveru Aktuality.sk.

Vztah Roberta Fica vůči médiím je napjatý dlouhodobě, tuto čtveřici médií prohlásil za nepřátelskou vůči nové vládě, naznačil i jiná omezení. „Prověříme jejich povolení na vstup a práci na Úřadu vlády, tedy právo vstupovat na úřad a otravovat nás svým nepřátelstvím,“ uvedl slovenský premiér na svém Facebooku.

Právníci přitom upozorňují na fakt, že novináře si politik na vlastních akcích vybírat může, na Úřadě vlády však nikoliv. „Budeme využívat všechny další prostředky, které máme,“ ohradil se zástupce šéfredaktorky deníku SME Jakub Filo.

„Budeme se ptát a budeme klást otázky, budeme dál kontrolovat a budeme kritizovat politiky, pokud budou dělat něco špatně,“ pokračoval.

Podle Fica je povinností vlády na jedné straně informovat veřejnost, na straně druhé je prý „povinností médií informovat pravdivě a všestranně“. Markíza zatím situaci komentovat nechce, šéf Smeru–SD ovšem účast v jejích diskuzích už před volbami odmítal. Teď naznačuje i možné škrtání státní reklamy.

Možné rozdělení RTVS

Analytici upozorňují také na kroky vůči jinému médiu – veřejnoprávní RTVS. Nová vláda jej chce po letech opět rozdělit na samostatnou televizní a rozhlasovou instituci. Kabinet tvrdí, že to má prý posílit veřejnoprávnost, podle opozice však posílí spíše vládní vliv.

„Tento krok je pro nás nepřijatelný, je to krok do minulosti, ale s nominanty na ministerstvu kultury rovnou skok do středověku,“ prohlásil místopředseda strany Sloboda a Solidarita Branislav Gröhling.

K jednomu omezení už přeci jen došlo v předchozích dnech – kvůli potyčce dvou poslanců těsně před televizním vstupem. Šéf parlamentu Peter Pellegrini (Hlas–SD) tak dočasně zakázal v předsálí vysílat živě.