Dvě americké válečné lodě propluly Tchajwanským průlivem, Čína je v pohotovosti

Dvě americké válečné lodě propluly mezinárodními vodami Tchajwanského průlivu. Stalo se tak poprvé od rozsáhlého vojenského cvičení, které Čína uspořádala po návštěvě předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu. Washington již dříve oznámil, že oblastí proplují jeho lodě či proletí jeho letadla, uvedla v neděli agentura AFP. Peking uvedl, že je připraven zareagovat na jakoukoliv provokaci. Tchaj-wan později informoval, že v blízkosti ostrova zaznamenal čínská letadla a lodě.

Sedmá flotila amerického námořnictva v neděli oznámila, že dva její křižníky „propluly koridorem v průlivu, který se nachází mimo výsostné vody pobřežních států“. Námořnictvo označilo pohyb lodí za „rutinní manévr“.

„Bylo to plánováno dlouho dopředu,“ okomentoval později manévr mluvčí americké rady pro národní bezpečnost John Kirby. Proplutí dvou amerických válečných lodí Tchajwanským průlivem je v souladu s tím, že USA uznávají politiku „jedné Číny“, a také se snahou o svobodný a otevřený indopacifický region, dodal tento představitel Bílého domu.

Čínská armáda uvedla, že pohyb amerických lodí sleduje. Dodala, že její jednotky jsou ve vysokém stupni pohotovosti a jsou připravené reagovat na jakoukoliv provokaci.

Tchaj-wan později informoval o manévrech čínských letounů a lodí v blízkosti ostrova. Sedm letounů podle něj přeletělo přes střední linii Tchajwanského průlivu, která je považována za neformální hranici dělící obě strany.

Americké lodě oblastí propluly poprvé od rozsáhlého vojenského cvičení, které uspořádala Čína u Tchaj-wanu po návštěvě předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů na ostrově. Podle Washingtonu je však cesta Pelosiové pro Peking jen záminkou, aby na Tchaj-wan zvýšil tlak.

Čína vyhrožuje

Koordinátor Bílého domu pro oblast Indického a Tichého oceánu Kurt Campbell již dříve uvedl, že oblastí proplují americké lodě a proletí americká letadla. Podle něj americké jednotky „budou i nadále plout, létat a působit všude, kde to mezinárodní právo umožňuje“.

Čína demokratický Tchaj-wan považuje za svou nedílnou součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Peking dlouhodobě upozorňuje ostatní státy, aby nejednaly s tchajwanskými činiteli, a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Washington udržuje oficiální diplomatické vztahy pouze s Pekingem, zatímco oficiální vztahy s Tchaj-pejí přerušil v roce 1979. S Tchaj-wanem mají ale Spojené státy čilé neoficiální styky a nadále mu dodávají zbraně. Tvrdí, že tak činí proto, aby mu pomohly udržet obranyschopnost.