Dovolená podle semaforu. Češi se letos zřejmě budou muset obejít bez Španělska a Itálie

Události: Čechy letos pošle na dovolenou semafor (zdroj: ČT24)

Do sousedních zemí nebo na Balkán bude cestování z Česka zřejmě jednodušší, než se zdálo. Naopak dovolenou v Itálii, Španělsku či Francii vláda pro letošek českým turistům pravděpodobně silně nedoporučí. Do zemí s větším rizikem nákazy koronaviru se bude cestovat na vlastní nebezpečí a zřejmě bez možnosti pojištění nebo konzulární pomoci.

Pláže ve španělské Barceloně se otevřely téměř po třech měsících a hned se zaplnily lidmi. Na jejich chování dohlíží policejní hlídky. „Pokud dodržujeme vzdálenost a jsme tu s lidmi, se kterými žijeme, tak není problém,“ pochvaluje si jeden z místních obyvatel.

Dovolenou u moře by měli mít letos šanci zažít i Češi. Vláda mluví o možnosti cestování za nejbližším mořem, nikoliv ovšem do Itálie nebo Španělska.

Ministerstvo zdravotnictví připravuje novou klasifikaci zemí podle rizika, podobnou semaforu. Itálie a Španělsko v něm s velkou pravděpodobností dostanou červenou. „Itálie, Španělsko, Francie a Velká Británie jsou těmi nejpostiženějšími zeměmi. Ale komplikovanější bude, když se v létě otevřou i jiné kontinenty,“ říká vedoucí Pracovní skupiny pro řízení uvolňování karanténních opatření Rastislav Maďar.

Do států označených červenou barvou nebude vláda doporučovat jezdit právě kvůli vysokému riziku nákazy koronavirem. Lidé budou mít problém se na takovou cestu i pojistit. Oranžová barva pak značí nižší riziko a cesty do takto označených zemí budou možné. Země, kde je epidemiologická situace pod kontrolou, dostanou zelenou barvu. Češi do nich budou moct vycestovat i bez testu a nutnosti karantény.

„Pokud se nestane nic nepředvídatelného, tak bychom mohli k 15. červnu ve středoevropském prostoru cestovat už bez omezení,“ očekává náměstek ministra zahraničí Martin Smolek.

Barvy zemí se mohou měnit podle aktuální situace

V podobném duchu by mohly vypadat i cesty do Chorvatska. „Když pro nás bude nějaká země původně zelená, jako třeba Chorvatsko, ale otevře se Itálii – úplně bez jakékoliv kontroly – tak se může stát, že se barva změní na oranžovou nebo i červenou,“ varuje epidemiolog Rastislav Maďar.

Pracuje se už také na společné dohodě evropských států a jednotné interaktivní mapě s aktuální situací nákazy a podmínkami pobytu. „Aby kdokoliv, kdo vstoupí na území té či oné země, věděl, zda stráví tzv. plexisklovou dovolenou, nebo s opatřeními jako u nás,“ vysvětluje ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Ministerstvo zdravotnictví by mělo rozdělení zemí vypracovat během čtrnácti dnů. Pak by mělo být jasnější, odkdy a kde si budou moct čeští turisté užívat koupání v moři.