Do Spojených států dorazil „sibiřský expres“. Teploty spadly i o třicet stupňů

Události ČT: Nebývale rychlý nástup zimy v USA (zdroj: ČT24)

Východní polovinu Spojených států svírají na tuto roční dobu neobvyklé mrazy. Meteorologové předpokládají, že padnou stovky denních teplotních rekordů. Velmi chladné počasí přinesl do USA jev známý jako „sibiřský expres“, tedy příliv mrazivého vzduchu z Ruska. Teploty oproti předchozím dnům prudce klesly, leckde i o třicet stupňů. Počasí působí problémy v dopravě a vyžádalo si už také několik životů.

Například v Denveru ve státě Colorado bylo ještě o víkendu 21 stupňů Celsia, ale v pondělí ráno tam teplota spadla na deset stupňů pod nulu. Vůbec nejchladněji bylo v pondělí ráno ve městě Malta ve státě Montana u kanadských hranic, kde naměřili minus 31 stupňů Celsia.

Mrznout má v těchto dnech na 70 procentech území Spojených států, rekordní počasí pak zasáhne především jejich východní polovinu. Na východě a na severovýchodě USA čekají přívaly sněhu, s extrémními mrazy se pak bude potýkat především středozápad země.

Podle meteorologů je současné počasí typické spíše pro leden než listopad. Průměrné teploty se pohybují patnáct až pětadvacet stupňů pod hodnotami, které jsou v tuto roční dobu obvyklé. Varování před mrazy platí dokonce i pro části Floridy a pod nulou by mělo být také na pobřeží Texasu.

Chicago pod sněhem. Zima přišla nečekaně brzy, stěžují si místní (zdroj: EBU)

Nové teplotní i sněhové rekordy

Do čtvrtečního rána by mohlo padnout až čtyři sta denních teplotních rekordů, přičemž někde už nová minima znají. Třeba ve městě Twin Cities v Minnesotě naměřili v pondělí nejnižší teplotu za poslední tři dekády (-8°C). Rekordy padaly také ve státě Wisconsin, kde ve městech Wisconsin Rapids (-6°C) a Marshfield (-7°C) zaznamenali nejnižší teploty od roku 1950.

Na severovýchodě USA by mohlo během úterý napadnout i přes třicet centimetrů sněhu. Nejvíc sněhu za listopadový den v historii měření už hlásí Detroit. V pondělí tam napadlo 22 centimetrů, což je víc než pětkrát překročený průměr pro celý listopad.

Nejméně čtyři lidé zemřeli, v Chicagu sjelo letadlo z ranveje

Kvůli přívalům sněhu a silným mrazům se množí také problémy v dopravě. Při nehodách, na kterých mělo podíl počasí, zahynuli podle úřadů nejméně čtyři lidé. Tři senioři přišli o život při srážce dvou aut v Michiganu, v Kansasu zahynula při nehodě tří vozů osmiletá dívka.

Úřady ve Wyomingu pátrají po šestnáctiletém autistickém chlapci, který je nezvěstný od neděle a na sobě měl jen pyžamo.

Mezinárodní letiště O'Hare v Chicagu zrušilo v pondělí kvůli počasí přes dvanáct set letů. Jeden z přistávajících strojů sjel po dosednutí z ranveje, nikomu z lidí na palubě se nic nestalo. Asi sto letů zrušilo chicagské letiště Midway.

Jev známý jako „sibiřský expres“ byl poprvé zaznamenán v lednu 1982. Příliv velmi chladného vzduchu původně ze Sibiře tehdy způsobil v mnoha částech USA rekordní poklesy teplot.