Do Gruzie kvůli válce uprchly statisíce Rusů. Někteří se chtějí vrátit, jiní žít na Západě

Události: Ruští uprchlíci v Gruzii (zdroj: ČT24)

Až milion Rusů loni v září uteklo podle odhadů do Gruzie před částečnou mobilizací. Na tři sta tisíc jich tam zůstává. Připojili se ke krajanům, kteří v této kavkazské zemi našli útočiště před politickým pronásledováním. Prozápadní opozice ale zároveň varuje, že tak velký počet Rusů může pro Gruzii znamenat i bezpečnostní riziko.

V gruzínské metropoli Tbilisi žije více než milion lidí. Právě do tohoto města loni v září zamířily statisíce Rusů. Mezi nimi před mobilizací utekl i šestadvacetiletý Vadim Smajkov z jižního Ruska. „Hrozilo, že mě pošlou na frontu. Nechtěl jsem bojovat za Putina. Nechtěl jsem přijít o život a taky nikoho zabíjet,“ popisuje.

Už dříve našli útočiště v gruzínské metropoli další dva Rusové – Sergej Podsitnik a Alexej Sivuchin. Druhý jmenovaný odjel z Moskvy krátce po začátku velké ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru, Sergej ještě dříve, v listopadu roku 2021. Jako spolupracovníkovi uvězněného opozičního politika Alexeje Navalného mu totiž hrozilo vězení.

„Před posledním soudem a po předvolání na vojenskou správu jsem odjel. Hrozilo mi vězení i vojenská služba. Ani do vězení, ani do armády se mi nechtělo,“ vysvětluje Sergej Podsitnik. „Chtěli jsme přestat žít v tom neustálém hrozném stresu, který je teď v naší zemi,“ přidává Sivuchin.

Plánovaný návrat i trvalá emigrace

Za současné politické situace se do Ruska ani jeden z nich vrátit nehodlá. „Doufám, že tato válka brzy skončí. No, v Rusku ještě dlouho nebude situace nebo atmosféra, aby stálo za to se tam vrátit. Bohužel,“ dodává Alexej Sivuchin. „Až odejde Putin a až návrat bude bezpečný, já se vrátím. Miluji Rusko a Samaru,“ zdůrazňuje Podsitnik.

Vadim Smajkov toto neplánuje a svou budoucnost vidí jinde – mimo Rusko už chce zůstat natrvalo. „Je potřeba jít kupředu. Myslím někam do Evropy nebo USA,“ uvažuje.

Gruzie má necelé čtyři miliony obyvatel. Příchod statisíců Rusů loni v září je tak podle opozice pro zemi bezpečnostním rizikem.