Do Chersonu přišli ukrajinští policisté. Obnovují se základní služby

Události: Ústup ruských vojáků (zdroj: ČT24)

Ukrajinská armáda pokračuje v osvobozování Chersonské oblasti, na některých místech už dorazila k pravému břehu Dněpru. Uvedl to její generální štáb. Rusové před útěkem z Chersonu zničili podle prezidenta Volodymyra Zelenského kritickou infrastrukturu. Ukrajinské síly už také osvobodily téměř celou Mykolajivskou oblast, uvedl předseda tamní správy. Rusové dosud okupovali její jihovýchodní část. Ukrajinská média s odkazem na satelitní snímky píší, že kromě mostů přes Dněpr je zničena i část Kachovské přehrady.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (listopad 2022)

  • 23:46

    On-line přenos pro dnešek končí. Pokračovat bude ve čtvrtek 1. prosince. Děkujeme za pozornost. 

  • 23:25

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že jeho největší obavou není, že ruský prezident Vladimir Putin použije jaderné zbraně, a že by to nemělo být obavou Západu. "Nemyslím si, že použije jaderné zbraně," uvedl s tím, že Putin závisí na ruském lidu a chce zůstat naživu. "To je můj názor," dodal. Západní demokracie by se podle ukrajinského prezidenta měly spíše obávat Putinových expanzivních vojenských ambicí. Pokud se Rusku podaří dobýt části Ukrajiny, sousední demokracie by podle Zelenského mohly být další na řadě.

  • 22:27

    Na znamení solidarity s napadenou Ukrajinou přijel do Kyjeva arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Nejvýše postavený duchovní anglikánské církve má v ukrajinské metropoli strávit tři dny. "Lidé na Ukrajině prokazují tváří v tvář nezákonné, nespravedlivé a brutální ruské invazi mimořádnou odvahu," řekl arcibiskup po svém příjezdu do ukrajinského hlavního města.

„Obranné síly pokračují v osvobozování ukrajinského území na chersonské frontě. V důsledku úspěšných útočných operací již naše předsunuté jednotky dosáhly na některých místech pravého břehu řeky Dněpr,“ uvádí generální štáb.

„Nadále jsou přijímána opatření k odhalení a zničení nepřítele v řadě obcí. Z bezpečnostních důvodů budou výsledky této operace oficiálně zveřejněny později,“ dodal štáb.

Rusové se podle něj nyní mimo jiné soustředí na zlepšení opevnění svých obranných linií na levém břehu Dněpru a na severu okupovaného Krymu. Současně provádějí útočné operace na východě země v oblastech měst Bakhmut, Avdijivka a Novopavlivka.      

Lidé v Chersonu slaví, popisují novináři

Mnoho místních zažilo v Chersonu mučení, přežívalo v otřesných podmínkách, teď ale v ulicích města zavládla euforie, popsal zpravodaj americké televizní stanice CNN, který byl jedním z prvních západních novinářů, kdo se v sobotu do města dostal. Dobrou náladu obyvatelům podle něj nekazilo ani to, že jsou téměř bez vody, bez elektřiny a bez internetového spojení. O problémech ve městě mluvil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

Konkrétně zmínil komunikační sítě, dodávky vody, tepla a elektřiny. „Všechno ale obnovíme, věřte mi,“ dodal ve svém pravidelném večerním videoprojevu. Ukrajinským vojákům se podle něj podařilo získat kontrolu nad více než šedesáti obcemi v Chersonské oblasti a nyní se snaží stabilizovat situaci v samotném městě.

„Jsme svobodní, nejsme otroci, jsme Ukrajinci,“ řekla reportérovi Nicu Robertsonovi jedna z místních žen, Olga. Na hlavním chersonském náměstí někteří zpívali ukrajinskou hymnu, zatímco druzí skandovali Sláva Ukrajině. Projíždějící ukrajinské vojáky vítali pokaždé s jásotem a na všech budovách se snažili vztyčit ukrajinské vlajky.

Náladu v osvobozeném městě přiblížil i reportér britské televizní stanice Sky News Alex Rossi. Lidé se podle něj začali scházet k oslavám již od časného rána. Jak popsal, místní s nadšením a slzami v očích objímali všechny nově příchozí, od vojáků po novináře. Armáda se podle něj nyní snaží ve městě zprovoznit internet, aby se obyvatelé Chersonu konečně po několika měsících mohli spojit se svými blízkými a říct jim, že jsou v pořádku.

Do Chersonu se vrátili i ukrajinští policisté. Znovu tam začaly fungovat rovněž rozhlasové a televizní stanice, popsala agentura AP. Podle šéfa ukrajinské policie Ihora Klymenka začalo ve městě pracovat asi dvě stě policistů. Jejich úkolem je nyní mimo jiné zřizovat kontrolní stanoviště, ale i sbírat důkazy o možných válečných zločinech, které byly v oblasti spáchány. Policejní týmy rovněž pátrají po nevybuchlé munici a snaží se ji zneškodnit. Jeden z policistů byl v sobotu právě při odminovávání administrativní budovy zraněn, dodal Klymenko na Facebooku.

Poradce místního starosty Roman Holovňa popsal situaci ve městě jako „humanitární katastrofu“. Potvrdil, že lidem, kteří v Chersonu zůstali, chybí voda, léky i jídlo. Například chleba nebylo možné v Chersonu péct kvůli nedostatku elektřiny, dodal Holovňa. Do oblasti ale postupně začíná proudit humanitární pomoc, zejména ze sousední Mykolajivské oblasti.

„Okupanti a kolaboranti dělali všechno možné pro to, aby lidé, kteří ve městě zůstali, v těch dnech, týdnech a měsících čekání na ukrajinské vojáky co nejvíce trpěli,“ citoval Holovňu list Ukrajinska pravda. „Dodávky vody ve městě prakticky neexistují,“ dodal. Podle jeho odhadů nyní ve městě žije 70 až 80 tisíc lidí, zatímco na začátku invaze to bylo 320 tisíc obyvatel.

Část Kachovské přehrady je zničená

Satelitní snímky potvrzují, že ustupující Rusové zničili v Chersonské oblasti silniční Antonivskyj most, most přes řeku Inhulec i železniční Antonivskyj most, napsali s odkazem na záběry společnosti Maxar novinář The New York Times Christiaan Tribert a web Ukrajinska pravda. Ta dodává, že výrazně poničená je i Kachovská přehrada. Podle ukrajinských médií byla zničena severní část přehrady a také vrata zdymadel.

Rusové tak při ústupu zničili celkem sedm mostů, z toho čtyři přes Dněpr, včetně silničního a železničního mostu na přehradě Kachovské vodní elektrárny, uvedl web Ukrajinska pravda s odvoláním na satelitní snímky.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč ale podle agentury Unian prohlásil, že Antonivskyj most nevyhodili do povětří Rusové, ale poničil jej zásah raketou vypálenou ukrajinskými jednotkami z raketometu HIMARS. Ukrajinští obránci podle něj zasáhli raketou buď auto s municí, nebo nálože předem nastražené Rusy.

Americký Institut pro studium války (ISW) ve svodce událostí napsal, že část ruských vojáků zřejmě ještě zůstává na západním břehu Dněpru, ale jejich počet nelze odhadnout. Nejspíše se pokusí ustoupit, ale nelze vyloučit, že někteří Rusové si zvolí partyzánský boj v malých skupinách. Analytici nicméně soudí, že ruské síly se připravily o možnost udržet území na západním břehu. Zničením mostů přes Dněpr se ruské síly pokoušejí zastavit postup ukrajinských jednotek do centrální části Chersonské oblasti.

Snímky z družic rovněž potvrzují, že ruská vojska vybudovala dvě obranné linie jižně od Dněpru. Snahy posílit postavení na levém břehu zřejmě budou pokračovat v dalších dnech, míní ISW.

Mykolajivská oblast osvobozena

Ukrajinská armáda už také osvobodila všechny okupované regiony Mykoljivské oblasti s výjimkou Kinburnské kosy, oznámil na sociální síti Telegram tamní oblastní předseda Vitalij Kim. 

Přívod vody z řeky Dněpr je podle něj pod kontrolou ozbrojených sil Ukrajiny, ale je třeba ho odminovat. Ruští vojáci v dubnu záměrně poničili vodovodní potrubí, které přivádělo pitnou vodu do Mykolajivu, a město je od té doby bez pitné vody, na kterou lidé musejí stát frontu u cisteren.

Správní centrum Mykolajiv se pod okupaci nedostalo, ale Rusové dříve zabrali jihovýchodní část oblasti včetně strategického města Snihurivka, které bylo jejich důležitým opěrným bodem při okupaci Chersonu.