Demokracie musí držet při sobě proti autoritářství, řekl na summitu Biden

Demokratické země čelí závažným a znepokojivým výzvám a musí stát při sobě tváří v tvář postupu autoritářství, řekl ve čtvrtek americký prezident Joe Biden při zahájení virtuálního dvoudenního summitu pro demokracii. Biden na něj pozval zástupce více než stovky zemí včetně České republiky, za kterou vystoupil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Pozváno nebylo naopak například Maďarsko.

Lídři mají na programu diskuze o upevňování demokratických systémů po celém světě, americká vláda jim chce rovněž poskytnout příležitost k ohlášení závazků k posílení demokracie a lidských práv.

„Jako světová demokratická komunita se musíme postavit za hodnoty, které nás spojují,“ řekl Biden. „Musíme se postavit za spravedlnost a vládu práva, za svobodu vyjádření, svobodu shromažďování, svobodný tisk, svobodu vyznání, za všechna přirozená lidská práva každého jedince,“ pokračoval americký prezident.

Poznamenal přitom, že samotné Spojené státy musí „bez ustání bojovat za to, aby držely krok se svými demokratickými ideály“.

Lídři ve čtvrtek jednají na plenárním shromáždění za zavřenými dveřmi, jednotlivé země však rovněž přednášejí krátké vzkazy přístupné veřejnosti. Kromě toho se v rámci summitu koná rovněž řada panelových diskuzí na nižších úrovních. Jednání budou pokračovat ještě v pátek.

Summit již před jeho začátkem provázely kontroverze zejména kvůli okruhu účastníků. Washington nepozval na setkání Rusko nebo Čínu, summitu se však zúčastní zástupci Tchaj-wanu. Proti tomu se Peking tvrdě ohradil, protože ostrov považuje za svou vzbouřenou provincii a nechce, aby se k němu přistupovalo jako k samostatné zemi.

Zpravodaj ČT v USA David Miřejovský řekl, že se tak prohlubuje konflikt mezi Washingtonem a Pekingem, protože Američané a některé další země již ohlásili diplomatický bojkot únorových zimních olympijských her v Číně. Zpravodaj to hodnotí jako „obrovský diplomatický krok“ a „políček do tváře Číny“. Očekává, že se proti tomu Peking silně vymezí. 

Zpravodaj ČT Miřejovský o summitu pro demokracii (zdroj: ČT24)

Biden rovněž sklidil kritiku za pozvání některých zemí, jež nejsou považovány za příliš svobodné, například Filipín, Konga, Indie či Iráku. Některé lidskoprávní organizace pak kritizovaly, že pozváno bylo Polsko. Miřejovský řekl, že je kolem toho hodně kontroverzí, ale Bílý dům je nechce nyní komentovat. Dodal, že pozvánku naopak nedostaly Vietnam, Thajsko či Egypt, což jsou přitom regionální spojenci USA. Pozváno nebylo ani Turecko. 

Summit má tři základní témata: obrana proti autoritářství, boj proti korupci a prosazování úcty k lidským právům. Miřejovský uvedl, že Američané slibují, že tato konference bude mít reálný dopad už v příštím roce. Lídři by měli sdělit, jak podpoří demokracii ve svých státech i jinde.

Jde o první summit svého druhu a Biden řekl, že je potřeba demokracii stále podporovat a že v mnoha zemích světa čelí obrovským výzvám. Nelze také automaticky počítat s tím, že tam, kde demokracie nyní je, bude natrvalo. „Pro podporu demokracie ve světě i v USA je stále třeba něco dělat,“ zmínil Miřejovský Bidenův projev.

Za demokracii se musí bojovat, řekl Babiš

 „Češi velmi dobře vědí, že demokracie je něco, na čem musíme neustále pracovat a za co musíme bojovat,“ řekl na summitu v krátkém veřejném vystoupení premiér v demisi Babiš a připomněl, že Česká republika nedávno oslavila 32. výročí sametové revoluce a obnovy demokracie.

„Jsme svědky nespočtu sotva patrných, ale někdy i otevřených, kroků směřujících k podrytí demokratických institucí,“ dodal Babiš a zmínil především korupci a dezinformační kampaně. Lídři podle něj musí přijít se způsobem, jak ujistit občany, že každý jedinec hraje v demokratickém systému důležitou roli a má moc jej ovlivnit.

Na domácí scéně Babiš označil za hlavní prioritu v tomto směru boj proti korupci, důležité je podle něj rovněž bránit volební proces před hybridními hrozbami, například dezinformačními kampaněmi. Navenek chce Česko nadále podporovat zastánce lidských práv po celém světě.

Zásadní součástí demokracie je podle Babiše rovněž svoboda projevu a médií. „Nicméně stejně důležité je nestranné podávání zpráv samotnými novináři, které je bohužel nahrazováno aktivismem a prosazováním určité agendy, což stále více platí i pro veřejnoprávní média,“ řekl premiér v demisí s tím, že Česko chce pomáhat reportérům vypořádávat se s výhrůžkami a útoky, kterým stále více čelí.