Deklarace nezávislosti nebo první otroci jako narození národa? Trump odmítá financovat školy tvrdící to druhé

Ve Spojených státech se rozhořel další spor o vypořádání se s rasistickou minulostí. New York Times ve spolupráci s Pulitzerovým centrem přišly s iniciativou, která klade důraz na vnímání historie skrze otrokářskou minulost. Symbolicky tak za „narození národa“ považují rok 1619, kdy do Ameriky přijeli první afričtí otroci. Prezident Trump na Twitteru pohrozil, že školy, které tento výklad implementují do kurikula, nebude vláda financovat.

Deník New York Times minulý rok spustil iniciativu „The 1619 Project,“ která se pokouší zarámovat americkou historii tak, aby „důsledky otroctví a přispění Afroameričanů byly centrem národního narativu“. Zmíněný rok 1619 odkazuje na příjezd prvních zotročených Afričanů do Virginské kolonie. 

Projekt byl symbolicky spuštěn na čtyřsté výročí tohoto data a autorka za něj následující rok získala Pulitzerovu cenu. Skupina historiků deníku zaslala otevřený dopis, ve kterém iniciativu kritizuje za upřednostňování ideologie před historickým chápáním, a navrhují faktické opravy.

Historička Leslie M. Harrisová, která při tvorbě projektu působila jako „fact-checker,“ tedy člověk, jenž dohlíží na správnost údajů, uznala, že projekt potřebuje doladit, ale je zásadní pro pochopení americké historie.

Od vzniku projektu 1619 zaslaly New York Times ve spolupráci s Pulitzerovým centrem tisíce kopií dokumentu do škol, muzeií a knihoven. Podle Pulitzerova centra lze materiály využívat jako doplněk ke studiu jak na základní škole, tak na univerzitách.

Protiamerická propaganda, říká Trump

Prezident Spojených států Donald Trump v neděli pohrozil, že školy, které by Project 1619 implementovaly do svého kurikula, přestane ministerstvo školství financovat. Tweet, na který Trump reagoval, tvrdil, že blíže nespecifikované kalifornské školy tento způsob interpretace již začlenily do výuky. Podle Forbesu se jedná se o neověřený výrok.

Jak připomíná Forbes, jeho vyjádření přišlo jen pár dní poté, co Bílý dům oznámil, že federální složky přestanou s tréninkem takzvané „rasové citlivosti“. Ty pro zaměstnance často využívají firmy s velkým počtem mezinárodních pracovníků ve snaze vytvořit prostředí vzájemného respektu bez stereotypů.

Podle prezidenta Trumpa se jedná o „protiamerickou propagandu,“ která lidi rozděluje. Bílý dům v dokumentu přímo napsal, že federální agentury musí ukončit veškeré vazby s kurzy, které zmiňují pojem „white privilege,“ tedy myšlenku, že jsou ve společnosti zvýhodněni lidé se světlou pletí.

Odkaz kolonialismu v Royal Albert Hall

Spojené státy nejsou jedinou zemí, která v posledních měsících reviduje vnímání svojí historie. Ve světle debaty o britské koloniální minulosti se v zemi rozhořel spor o podobu závěrečného koncertu letošního festivalu BBC Proms, který se každoročně koná v síni Royal Albert Hall.

Středobodem sporu jsou skladby Rule, Britannia! (Vládni, Británie) a Land of Hope and Glory (Země naděje a slávy). List The Sunday Times napsal, že BBC uvažuje o jejich vyřazení z repertoáru závěrečného večera koncertní série kvůli tomu, že jsou spojovány s kolonialismem a otrokářstvím. Deník bez uvedení zdrojů napsal, že Finka Dalia Stasavská, která bude letošní závěrečný koncert naplánovaný na 12. září dirigovat, se snaží tuto hudební událost oslavující vše britské modernizovat a omezit množství „vlasteneckých prvků“.

Píseň Rule, Britannia! poprvé zazněla v roce 1740, kdy Británie budovala říši sahající od Indie přes Jižní Afriku až po Jamajku. Zpívá se v ní „Vládni Británie … Britové nikdy, nikdy, nikdy nebudu otroky“. Tuto píseň vždy obecenstvo na koncertu nadšeně zpívá a mává při tom britskými vlajkami.

Kehinde Andrews, profesor černošských studií na Birminghamské univerzitě, připomněl, že píseň odráží rasistickou propagandu z dob, kdy Británie byla světovým lídrem v obchodu s otroky. „Pokud vyškrtnutí rasistické propagandy z televize placené z kapes daňových poplatníků vzbuzuje kontroverze, pak není naděje, že se dočkáme vážně myšleného úsilí potřebného k potírání rasismu,“ řekl k současnému sporu.

Události: Inventura soch ve Velké Británii (zdroj: ČT24)