Čtyřdenní pracovní týden zkouší několik evropských zemí. V tuzemsku se jeho zavedení zatím neplánuje

Události: Evropské země zkoušejí čtyřdenní pracovní týden (zdroj: ČT24)

Španělská Valencie začala s testováním čtyřdenního pracovního týdne. Jde o první město v zemi, které se kratší pracovní dobu snaží zavést ve veřejném i soukromém sektoru. Podobné kroky už zkouší i řada dalších zemí poté, co covidová pandemie změnila pracovní návyky. Česko se zatím takové úpravy pracovního týdne plošně zavést nechystá.

Zavřené obchody i úřady budou o dubnových pondělcích ve Valencii běžné. Město zkouší model pouhých čtyř pracovních dnů v týdnu. „Dřív jsme pracovali šest dnů. Od pondělí do pátku to je v pořádku, ale pracovat jen čtyři dny? To je jak nepracovat vůbec,“ myslí si jedna z obyvatelek španělského města.

Cílem je zjistit, jaký vliv bude mít pracovní doba na ekonomiku, životní prostředí i na duševní zdraví zaměstnanců. Výsledky analýzy Valencie zveřejní v červenci, pak k jednacímu stolu zasednou zaměstnavatelé a odboráři.

Stejný plat, méně výpovědí

V červnu se do podobného testu pustí i v Portugalsku. „Zaměstnancům nesmí klesnout plat, to je pro nás nepřijatelné,“ prohlásila portugalská ministryně práce Anna Medesová Godinhová.

Testování už mají za sebou i ve Švédsku nebo na Britských ostrovech. Ve Spojeném království se loni do pilotního projektu zapojily tři tisíce zaměstnanců – pochvalovali si třeba větší rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. „Den volna během týdne navíc mi dá mnohem více času na zotavení a regeneraci po emocionálně vyčerpávající a náročné práci,“ pochvalovala si jedna z britských zaměstnankyň.

Volný pátek nebo středu v Británii testovalo celkem 61 firem. Drtivá většina z nich hodlá pokračovat i letos. Produktivita práce se totiž nesnížila, naopak ubylo výpovědí.

Čtyřdenní pracovní týden v Česku?

Plošné zavedení kratšího pracovního týdne se v tuzemsku podle ministerstva práce a sociálních věcí zatím neplánuje. Řada společností ale nabízí možnost rozvrhnout si práci do čtyř dnů nebo takzvaný home office. Ten si během covidové pandemie vyzkoušela víc než třetina pracujících.

„Čtyřdenní pracovní týden je asi možný a dokážu si ho představit v celé řadě  kancelářských nebo administrativních prací,“ připouští Ladislav Minčič z Hospodářské komory České republiky.

Podle odbornice na personalistiku Evy Hejlové má zavedení čtyřdenní pracovní doby pozitiva pro obě strany. „Zaměstnanec má více času na své soukromé záležitosti, určitě cítí méně stresu a je kreativnější, protože si práci musí rozložit tak, aby udělal to, co normálně v pěti dnech. A pro zaměstnavatele je to zajímavý benefit, jsou více konkurenceschopní. Ve chvíli, kdy nabídnete zaměstnancům, že mohou pracovat čtyři dny, určitě se k vám hlásí raději,“ říká.

Jako nejlepší možnost ale vidí přizpůsobení práce životnímu cyklu, tedy to, aby byla práce flexibilní. „Jsou to třeba zkrácené úvazky, nebo možnost pracovat jeden den déle, druhý den kratší dobu, aby to odpovídalo tomu, co musím udělat,“ dodala Hejlová v Horizontu ČT24. 

Odbornice na personalistiku Eva Hejlová o výhodách čtyřdenního pracovního týdne (zdroj: ČT24)