Čínští turisté uvázli kvůli lockdownům v letoviscích, vysoké náklady si musí platit sami

Události: Čínská města se opět uzavírají (zdroj: ČT24)

V Číně znovu znepokojivě přibývá lidí infikovaných koronavirem. Odhalených 2200 případů za den sice v globálním měřítku není mnoho, proti minulému týdnu to ale představuje násobný počet. Města v několika provinciích se už proto uzavřela.

Tropický ostrov Chaj-nan je nejmenší a nejjižnější provincie Číny a oblíbené prázdninové letovisko střední třídy. Momentálně je ale také největším ohniskem koronaviru v zemi. Stačilo pár set případů a několik měst vyhlásilo lockdown, 180 tisíc turistů zde uvázlo. Úřady zakázaly lidem odjet, náklady si ale musejí platit ze svého.

Frustraci si někteří z nich ventilují na cenzurovaných sociálních sítích. „Většinu peněz, které jsem našetřil za poslední dva roky, jsem dal za cestu do San-ji. Teď jsem tady uvázl a moje výdaje každým dnem rostou,“ stojí v jednom z příspěvků na síti Weibo. „Všechny hotely v Chaj-kchou zvyšují ceny. Trčím tu sedm dní a ceny jsou vyšší, než když jsem přijel. Místní vládě je to úplně jedno. Nutí nás zůstat, ale náklady si máme platit ze svého,“ stěžuje si další z uživatelů.

Pravidla pro cestování uvnitř Číny vláda uvolnila teprve koncem května a střední vrstva unavená z nekonečných lockdownů se vrhla do víru prázdnin. V červenci turistika vzrostla o 62 procent. Teď se nadějné vyhlídky hoteliérů a majitelů restaurací zase rozplývají. 

Hranice Číny jsou pro turisty od začátku pandemie zavřené. Prázdninová letoviska jsou tak závislá výhradně na domácích hostech. Cestování po Číně je ale stále riskantní, lidé mohou uvíznout kdykoliv a kdekoliv. Omezení zavádějí i další turistické destinace – Tibet a Sin-ťiang. Ty jsou mezi Číňany oblíbené kvůli idylickým scenériím a odlišné kultuře.

Obavy z nového viru

Navzdory plošnému testování a sledování každého kroku obyvatel, jdou počty nakažených v Číně nahoru. Obavy budí také nový henipavirus Langya, kterým se podle dostupných informací nakazilo 35 lidí na východě země. Nákaza zřejmě pochází od rejsků a příznaky se podobají chřipce.

Komunistický tisk povzbuzuje úřady v provinciích, aby v tvrdém potírání šíření nákazy nepolevovaly, přestože nespokojenost lidí roste. Politika nulové tolerance se může udržet roky, protože pro vůdce Si Ťin-pchinga funguje.