Čína žádá po EU spolupráci na zajištění stability a nevměšování, řekl Si evropským politikům

Čínský prezident Si Ťin-pching během čtvrtečního setkání s čelnými představiteli Evropské unie v Pekingu vyzval EU, aby spolupracovala s Čínou na zajištění globální stability a vyhnula se vměšování. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel vyzvali k řešení „nerovnováhy a sporů“ mezi Bruselem a Pekingem.

„Čína a EU by měly být partnery ve vzájemně výhodné spolupráci a neustále posilovat vzájemnou politickou důvěru,“ řekl Si Michelovi a von der Leyenové. Dodal, že EU „by se měla vyvarovat všech druhů vměšování“.

Mimo jiné také uvedl, že Čína a EU by se kvůli rozdílným politickým systémům neměly navzájem vnímat jako rivalové a neměly by omezovat spolupráci kvůli konkurenci, a stejně tak se navzájem konfrontovat kvůli odlišnostem. Peking je podle něj ochoten učinit z EU klíčového hospodářského a obchodního partnera a prioritního partnera v oblasti technologií, včetně umělé inteligence.

„Čína a Evropská unie se musí snažit, aby jejich obchodní a hospodářské vztahy byly vyrovnanější. EU očekává, že Peking přijme konkrétnější kroky k zajištění lepšího přístupu zahraničních firem na čínský trh," podotkl předseda Evropské rady Michel po první osobní schůzce nejvyšších představitelů Číny a EU po více než čtyřech letech.

Studio ČT24: Šéfredaktorka Euraktiv.cz Záchová komentuje summit EU a Číny (zdroj: ČT24)

Ohledně situace na Blízkém východě, kde nyní Izrael svádí boje s palestinským teroristickým hnutím Hamás, se politici obou stran shodli, že podporují obnovu politického procesu založeného na dvoustátním řešení, jež předpokládá vytvoření nezávislého palestinského státu po boku Izraele.

„Letos je to má druhá návštěva Číny a příležitost k otevřené a upřímné diskusi. Naše vztahy jsou významné, ale zároveň ekonomicky a geopoliticky komplexní. Výsledek našich rozhovorů bude mít dopad na prosperitu a bezpečnost našich lidí,“ napsala von der Leyenová na síti X a připojila fotografii Pekingu. Později uvedla, že Čína je nejdůležitějším obchodním partnerem EU. „Existuje ale očividná nerovnováha a spory, které musíme řešit,“ prohlásila podle agentury AFP.

Poslední šance pro současné lídry EU

Podle agentury Reuters jde o poslední šanci lídrů EU setkat se s nejvyššími čínskými představiteli, v příštím roce totiž proběhnou volby do Evropského parlamentu. Před summitem se obě strany snažily očekávání bagatelizovat a čínský ministr zahraničí Wang I v pondělí varoval diplomaty z členských států EU v Pekingu a uvedl, že Evropa by si měla zvolit „mír a stabilitu“ před „novou studenou válkou“.

Ze schůzky nemá vzejít žádné společné prohlášení. Zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová uvedla, že Čína, coby hostitelská země, se ho ani nenamáhala připravit.

Od doby, co letos Čína zrušila omezení na hranicích kvůli pandemii, navštívila Peking řada komisařů EU, ale v klíčových citlivých věcech dosáhli jen malého pokroku, podotýká Reuters. EU chce, aby Peking využil svého vlivu na Rusko k zastavení agrese na Ukrajině. Čína totiž udržuje blízké vztahy s Ruskem, a ačkoli vyzývá k respektování územní celistvosti všech států, včetně Ukrajiny, nikdy Moskvu za vpád do sousední země veřejně neodsoudila.

Cílem současné cesty má být také naléhání na Si Ťin-pchinga, aby zastavil čínské soukromé společnosti vyvážející evropské zboží dvojího užití do Ruska. Jde o zboží, software a technologie, které lze použít jak pro civilní, tak pro vojenské účely. Brusel tyto čínské společnosti nezahrnul do posledního sankčního balíku, který představil minulý měsíc.

Zásahem pro vztahy mezi EU a Čínou je také to, že Itálie jako členský stát EU v posledních dnech oficiálně informovala Čínu, že opouští projekt Nové hedvábné stezky, kterou prosazoval Si Ťin-pching. K projektu se jihoevropský stát přidal jako jediná země ze skupiny G7 v roce 2019.

Čínská exportní mašina se rozjíždí stále víc, soudí Dohnal

Ekonom Capitalinked.com Radim Dohnal předpokládá, že politici se budou bavit například o dodržování ochranných známek a průmyslových vzorů, byť situace je výrazně lepší než před lety. Nastala tu však nová potíž, a to jsou dotace do elektromobility. „Mám ovšem informace, že dotace plynou i do řady dalších odvětví, například v komponentech pro internetové připojení i pro některé věci do mobilních telefonů.“

Tímto způsobem podle něho Čína v těchto oblastech „zválcovala evropské i americké výrobce“. Předpokládá, že podobně se bude Peking chovat i u elektromobilů. „Průmyslová exportní mašina v Číně se rozjíždí stále více a mnoho věcí dělají, aniž o tom víme.“ Dohnal také dodal, že Číňané mají spoustu výhod, zejména obrovský trh s jedním jazykem, jednotnou měnou, kdy nemusí řešit žádné velké plánování a schvalování. Čína také podle něj dokázala, byť predátorsky, ovládnout mnohé trhy v Asii i Africe, kde pomalu vytlačuje japonské, korejské či evropské výrobce. „Mám pocit, že její trh už je dávno větší než evropský,“ řekl Dohnal pro ČT.

Export z Číny do EU
Zdroj: ČT24
Import z EU do Číny
Zdroj: ČT24