Čína se mstí Austrálii za Huawei, koronavirus i Ujgury. Vysoká cla vydává za antidumpingová

Horizont ČT24: Čína se cly mstí Austrálii (zdroj: ČT24)

Čína od soboty zavádí cla na vína z Austrálie až do výše 212 procent. Sama přitom odebírá víc než třetinu australského vinného vývozu. Vztahy obou zemí se vyhrotily kvůli australské žádosti o mezinárodní vyšetřování původu koronaviru. Ohrožuje to vzájemnou dohodu o volném obchodu, která má v prosinci po pěti letech projít revizí.

Úroda australského ječmene je letos slibná, vyhlídky na zisk z ní ale mlhavé. Největší obchodní partner Austrálie uvalil na dovoz osmdesátiprocentní cla. Čína omezila také dovoz masa, vína a dřevo zakázala úplně. „Stalo se a musíme s tím žít. Hledáme jiné trhy a využijeme to doma,“ konstatuje australský farmář Matthew Madden.

Peking se Canbeře mstí za politiku australské vlády a skrze obchodní bariéry ji tlačí ke změně. Oficiálně Čína zdůvodňuje vysoká cla jako antidumpingová opatření. Čínské velvyslanectví ale předalo Austrálii seznam jejích prohřešků.

Celkem 14 položek zahrnuje vyloučení Huawei ze sítí 5G, podporu Tchaj-wanu a Hongkongu, obhajobu lidských práv v Sinť-iangu, rušení víz čínským vědcům a novinářům, zablokování investičních dohod a žádost o mezinárodní vyšetřování původu koronaviru.

„Někteří lidé v Austrálii s mentalitou studené války a ideologickými předsudky pohlížejí na vývoj v Číně jako na hrozbu a podnikají chybné kroky. Zavinili propad čínsko-australských vztahů a složitou situaci,“ stěžuje si mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťiang.

Podle profesora ekonomie Michala Mejstříka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy může australskou pozici posílit příští americká administrativa, kterou nyní připravuje zvolený prezident Joe Biden. „Bude záležet na novém americkém prezidentovi, který je určitě připraven vstupovat do mezinárodních dohod aktivněji,“ míní Mejstřík.

Číně vadí i vojenská spolupráce amerických spojenců

Peking dráždí také vojenská spolupráce v Tichomoří s americkými spojenci. Napětí v Jihočínském moři je jedním z důvodů, proč Austrálie uzavřela vojenskou dohodu s Japonskem. „Austrálie a Japonsko jako liberální demokracie mají mnoho společného a máme strategické zájmy,“ okomentoval úmluvu australský premiér Scott Morrison.

„Taková dohoda je opravdu užitečná a povzbudivá pro všechny v regionu,“ podotkl velitel sedmé flotily námořnictva Spojených států William Merz.

Zastrašování ze strany Číny nezasahuje pouze obchod. Z východoasijské velmoci museli ve spěchu odjet dva australští novináři poté, co si pro ně přišla policie. Ta na základě nejasného obvinění z porušení státní bezpečnosti zadržela i australskou občanku, která je známou moderátorkou čínské státní televize.

Naposledy Číňany podráždil dětský pořad australské televize. Zaznělo v něm totiž, že hmyz, krysy a vlasy jsou běžnou součástí čínských jídel. Někteří Číňané na sociálních sítích žádají omluvu za rasismus.