Budapešť a Peking chystají společné policejní hlídky na maďarském území, píší média

Maďarsko podepsalo minulý měsíc s Čínou dohodu o spolupráci v justici a bezpečnostních otázkách, napsal německý Die Welt. Podle maďarských médií bude možné, aby čínští policisté drželi společné hlídky s těmi maďarskými. Od maďarské opozice zaznívá kritika. Čínský režim, který Evropská unie kritizuje kvůli porušování lidských práv, v minulosti podle neoficiálních zdrojů vybudoval v zahraničí síť policejních stanic pro sledování svých občanů.

Čínský ministr pro veřejnou bezpečnost Wang Siao-chung po schůzce s maďarským premiérem Viktorem Orbánem a ministrem vnitra Sándorem Pintérem řekl, že věří v prohloubení spolupráce při potírání terorismu a zločinu.

Die Welt připomněl, že Maďarsko udržuje léta dobré vztahy s Čínou i s Ruskem, které už přes deset let vede válku proti Ukrajině. V případě Číny šlo doposud hlavě o hospodářské vztahy. Maďarsko bylo první zemí EU, která se připojila k čínské iniciativě nové hedvábné cesty, kdy chce Peking prostřednictvím zahraničních investic posílit svůj vliv v zahraničí. Čína plánuje v Maďarsku několik projektů v hodnotě miliard eur, například továrny pro elektromobilový průmysl.

Veřejná vyjádření maďarských činitelů k bezpečnostní dohodě s Čínou byla podle Die Welt vágní a byla zveřejněna až několik dnů po schůzce v Budapešti. Mnoho nasvědčuje ale tomu, že se podobá dohodě, kterou Čína uzavřela se Srbskem, které není členem EU. Tam mohou čínští policisté dohlížet na bezpečnost na místech oblíbených návštěvníky z Číny.

Nyní zaznívají kritické hlasy, že podobné kontroly mohou být i na maďarském území. „S čínskými investicemi přijíždí do Maďarska i mnoho čínských občanů. A na tyto lidi je potřeba podle čínského státu dohlížet,“ řekl investigativní novinář a odborník na maďarsko-čínské vztahy Szabolcs Panyi. Je podle něho nasnadě, že se Čína pro to snažila vytvořit v Maďarsku podmínky.

Budapešť možnost společných hlídek s Číňany potvrdila

Maďarské ministerstvo vnitra portálu Telex.hu potvrdilo, že „policisté z obou zemí budou moci společně vyrážet na hlídky, což povede k lepší komunikaci mezi občany a úřady obou zemí a ke zvýšení vnitřní bezpečnosti“. Podle resortu vnitra je cílem dohody zlepšit bezpečnost v turistických oblastech v obou zemích během vrcholu turistické sezony a během akcí, na které chodí velké množství návštěvníků.

Dohodu ostře kritizuje opoziční strana Jobbik, jejíž poslanec Koloman Brenner podle agentury MTI varoval, že čínští policisté by patrně „používali stejné metody, jaké jsou zvyklí používat doma a které jsou zcela cizí naší evropské kultuře“.

Die Welt připomíná, že to, že komunistická Čína své občany sleduje i v zahraničí, není tajemstvím. Před několika lety ochránci lidských práv zveřejnili, že Peking si vytvořil mezinárodní síť ilegálních policejních stanic s cílem kontrolovat Číňany v zahraničí, zastrašovat je a případně donutit k návratu do vlasti. Z více než stovky odhalených stanic se řada nacházela na evropském území, většina z nich v Itálii. Předseda zahraničního výboru českého Senátu Pavel Fischer loni v říjnu uvedl, že dvě takové služebny Číňané vybudovali i v Česku.