Britský soud zamítl návrat do země džihádistce, která se jako školačka přidala k IS

Britský nejvyšší soud rozhodl, že Shamima Begumová, která se v patnácti letech v Sýrii přidala k teroristické organizaci Islámský stát, se nesmí vrátit do rodné Británie. Soud již dříve Begumové odebral britské občanství. Páteční verdikt odůvodnil tím, že Begumová představuje bezpečnostní hrozbu, uvedla agentura Reuters.

„Pokud zásadní veřejný zájem, v tomto případě bezpečnost veřejnosti, znemožňuje spravedlivé projednání případu, pak jej soudy nemohou projednat,“ uvedl soudce nejvyššího soudu, citovaný agenturou Reuters.

Odvolací soud v minulosti rozhodl, že Begumové se dostane spravedlivého posouzení případu jen ve Velké Británii. Páteční rozhodnutí nejvyššího soudu však předchozí verdikt zvrátil. Begumová se sice může odvolat proti odebrání občanství z roku 2019, ale nemůže tak učinit v Británii, vysvětluje Reuters.

Begumová se narodila v Británii bangladéšským rodičům. V roce 2015 odjela spolu se dvěma spolužačkami z Londýna. Společně se přes Turecko následně dostaly do Sýrie, kde se Begumová provdala za bojovníka Islámského státu.

Begumovou našli novináři

V únoru 2019 Begumovou v jednom z uprchlických táborů objevili novináři, kterým tehdy těhotná žena řekla, že chce zpět do Británie. Všechny tři děti, které na Blízkém východě porodila, zemřely. Begumová je v současnosti zadržovaná v syrském táboře.

Osud Shamimy Begumové se stal v Británii předmětem vášnivých debat. Podle některých přišla o nárok na britské občanství v okamžiku, kdy se přidala k teroristické organizaci. Podle jiných by ale neměla zůstat bez státní příslušnosti, místo toho by se měla vrátit do Británie a zodpovídat se před soudem ze svých činů.

Begumová proti sobě ale veřejné mínění i poštvala. Mnoho Britů totiž dříve popudila, když řekla, že sebevražedný útok, při němž v Manchesteru v roce 2017 zemřelo 22 lidí, byl oprávněný.

Odhadem devět set Britů se připojilo k takzvanému Islámskému státu, čtyřicet procent se vrátilo. Každý pátý zahynul. Na Blízkém východě jich zbývá kolem 360. Řada z nich se podílela na plánování teroristických útoků v Evropě, hromadných popravách, znásilňování, mučení a ničení kulturního dědictví nevyčíslitelné hodnoty.