Británie dá Francii půl miliardy liber na potlačení migrace přes Lamanšský průliv

Události: Francouzsko-britský summit v Paříži (zdroj: ČT)

Velká Británie poskytne v příštích třech letech Francii 480 milionů liber (asi 12,8 miliardy korun) za pomoc v potlačení nelegální migrace skrze Lamanšský průliv. V Paříži se na tom domluvili britský premiér Rishi Sunak a francouzský prezident Emmanuel Macron, kteří uzavřeli i dohody o partnerství v energetice. Obě země usilují o prohloubení vzájemných vztahů po diplomatických neshodách, které vznikly odchodem Británie z Evropské unie.

„Pokud budeme upřímní, musíme si přiznat, že vztahy mezi našimi zeměmi v posledních letech utrpěly…ale dnes jsme spolupráci posunuli na novou úroveň,“ prohlásil Sunak. Macron později reagoval, že „je čas na nový začátek“.

Za britské peníze vznikne ve Francii nové detenční centrum pro migranty. Britský Národní kriminální úřad (NCA) a jeho francouzský protějšek zároveň vyšlou své zástupce do zemí podél migrační cesty, kterou využívají pašeráci. Obě země chtějí také zintenzivnit hlídkování na moři a modernizovat sledovací technologie.

Nelegální migrace je v současné době klíčovým tématem pro konzervativní Sunakovu vládu, jež ve Velké Británii usiluje o prosazení zákona, který by ministerstvu umožnil vyhošťovat lidi bez nároku na azyl, pokud se do Británie dostanou nelegální cestou.

Energetická spolupráce

Společné jednání lídrů Francie a Británie, jediných evropských jaderných velmocí a stálých členů Rady bezpečnosti OSN, se podle Reuters konalo poprvé po pěti letech. Kromě migrace jednali Sunak a Macron také o energetice a válce na Ukrajině.

„Francie a Británie spolupracují, aby už nikdo takový jako (ruský vůdce Vladimir) Putin nemohl použít energii jako zbraň,“ zdůraznil Sunak. Podle Reuters se lídři obou zemí dohodli na energetické spolupráci ve dvou oblastech: sdílení know-how na poli obnovitelných zdrojů energie a zřízení pracovní skupiny pro jadernou inovaci a bezpečnost. „Máme společný cíl. A tím je skoncovat s fosilními palivy,“ doplnil Macron.

Zpravodaj ČT Dolanský o jednání Macrona se Sunakem (zdroj: ČT24)

„Veškerá spolupráce, o které jsme se bavili, by však nedávala smysl bez posílení a propojení občanských společností. Setkali jsme se s britskými i francouzskými podnikateli, mladými britskými a francouzskými talenty a chceme také prohloubit spolupráci mezi sportovci či muzei,“ řekl závěrem svého projevu Macron.