Británie a Francie posílí hlídky v Lamanšském průlivu, dají víc peněz na boj proti nelegální migraci

Velká Británie a Francie uzavřely dohodu o boji proti nelegální migraci přes Lamanšský průliv. Londýn podle dohody poskytne 72,2 milionu eur (1,75 miliardy korun) na období let 2022 až 2023. Paříž na oplátku zvýší o čtyřicet procent počet hlídek u francouzských břehů, jejich činnost uhradí z britských prostředků. Obě země se touto cestou snaží zamezit prudkému náporu migrantů, kteří se pokoušejí vodní plochu mezi těmito státy překonat nejčastěji na malých lodích, které mnohdy ztroskotávají. Dohoda není spásným řešením, uvedl britský premiér Rishi Sunak.

U francouzských břehů hlídkují policisté a strážníci, kteří brání lodím migrantů ve vyplutí. Nově by je mělo posílit dalších 350 kolegů, včetně rezervistů, což bude nárůst o čtyřicet procent. Pro lepší komunikaci budou britští pohraničníci působit na velitelských stanovištích ve Francii a stejně tak jejich francouzští kolegové ve Velké Británii.

V dohodě, kterou podepsal francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin a jeho britská kolegyně Suella Bravermanová, nefiguruje žádný údaj o cíleném počtu zadržených plavidel.

Text dohody zmiňuje důraznější snahu o monitorování pobřeží a sledování a zadržování plavidel. Londýn a Paříž chtějí používat více pátracích psů, ale také nejmodernější technologie včetně bezpilotních letounů. Budou více pracovat se zadrženými migranty. Na základě informací, které od nich získají, chtějí rozkrývat sítě pašeráků lidí. 

Novinkou je také příslib zřízení center pro migranty na jihu Francie. V nich by měli lidé, kteří přišli do Evropy přes Středozemní moře, získat informace o alternativách k nebezpečné plavbě přes Lamanšský průliv.

Sunak: Není to kouzelné řešení

„Jsem přesvědčen, že se nám podaří počty (migrantů) snížit, ale zároveň chci být k lidem upřímný. Není to kouzelné řešení, které by vše přes noc vyřešilo,“ sdělil Sunak. Nová dohoda podle něj přinese změnu, ale vlády čeká ještě mnoho práce.

„V řešení tohoto složitého problému můžeme doufat jen při spolupráci. Děkuji Géraldovi (Darmaninovi) a jeho týmu za jejich práci a kooperaci,“ napsala Bravermanová na Twitteru ve francouzštině. Darmanin na stejné sociální síti zveřejnil záběry z podpisu dohody a celý text. Ve svém příspěvku vyjmenoval hlavní body dohody.

Od začátku roku se do Velké Británie nelegální cestou přes Lamanšský průliv dostalo přes čtyřicet tisíc lidí, další tisíce jich Francie zadržela už na své straně průlivu. Počty v posledních měsících výrazně rostou. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) v těchto vodách od roku 2014 zemřelo na dvě stě migrantů.