Biden by mohl sblížit obchodní vztahy s EU, řekl Petříček v Otázkách Václava Moravce

Otázky Václava Moravce: Obchod mezi USA a Evropou (zdroj: ČT24)

Pravděpodobné vítězství demokrata Joea Bidena v amerických prezidentských volbách dostalo vedle vnitřních otázek do popředí také zahraniční politiku. Významní evropští státníci kromě gratulace vyjádřili také naději na přínosnou spolupráci. Nový prezident USA by mohl navázat na tradiční obchodní vztahy, které během vlády Donalda Trumpa ochladly. Šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) v Otázkách Václava Moravce řekl, že pro Česko i Evropskou unii je uzavření obchodní dohody s Američany jednou z hlavních priorit.

Už v pondělí mají představitelé Evropské unie hlasovat o zavedení cel na dovoz zboží ze Spojených států. Do plánu ale zasáhly události za Atlantikem. V tamních prezidentských volbách zřejmě zvítězil Joe Biden, od kterého se čeká, že by mohl ve vzájemném obchodu najít nebo obnovit cesty. 

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) si proto myslí, že by se měly členské státy Evropské unie domluvit, aby planované clo přesunuly na počátek příštího roku. „V tuto chvíli bych počkal, až bude nová americká administrativa, a znovu začal jednat,“ řekl v Otázkách Václava Moravce (OVM).

S Petříčkem souhlasí také poslanec SPD a bývalý diplomat Jiří Kobza. „Evropa je v kritické ekonomické situaci kvůli koronaviru. Zoufale je potřeba posílit export,“ řekl v OVM. Předseda hnutí STAN Vít Rakušan věří, že se s příchodem Bidena najdou nové kompromisy v tomto odvětví. „Vést celní války v této době je špatné,“ poznamenal.

  • EU má v úmyslu zavést cla na dovoz zboží z USA v hodnotě čtyř miliard dolarů (89,5 miliardy korun) ročně jako odvetu za subvence, které Washington poskytoval americkému výrobci letadel Boeing.
  • Vlády většiny zemí EU již cla podpořily, uvedla agentura Reuters s odvoláním na informace od evropských diplomatů. Zavedení cel koncem října povolila Světová obchodní organizace (WTO).
Vítězné projevy Joea Bidena a Kamaly Harrisové (zdroj: ČT24)

„Staronová“ obchodní smlouva?

Ještě během Bidenova viceprezidentství v administrativě Baracka Obamy se uzavřela mezi EU a USA smlouva TTIP (Transatlantické obchodní a investiční partnerství). Tu ale Donald Trump zrušil. 

Kobza uznal, že je sice pro navázání užší spolupráce s Američany, zároveň ale dodal, že on a jeho spolustraníci v SPD jsou proti předešlé smlouvě. Byla podle něj pro Evropu v některých bodech nevýhodná.

Šéf české diplomacie Petříček v souvislosti s tím řekl, že „oprašovat“ smlouvu TTIP nemá smysl, zároveň ale dodal, že nová jednání se nepovedou na „zelené louce“ a bude se v jistých ohledech na minulost navazovat.

Výsledky samotného jednání ohledně transatlantického obchodu budou podle Petříčka nějakou dobu trvat. „Bude potřeba čas, aby se nová administrativa usadila, definovala svoji agendu,“ řekl, ale zároveň dodal, že by se to mohlo stihnout ještě během čtyřletého mandátu Bidena.