Běloruský soud potvrdil trest novináři z tamní polské menšiny, Varšava chystá odvetné kroky

Běloruský nejvyšší soud potvrdil trest osmi let vězení novináři a aktivistovi polské menšiny Andrzeji Poczobutovi (bělorusky Andreji Pačobutovi). Trest dostal letos v únoru, mimo jiné za údajné podněcování k sociální nenávisti. Varšava, která už dříve proces označila za politicky motivovaný, v reakci chystá odvetné kroky. Informovala o tom polská agentura PAP.

V reakci na potvrzení rozsudku Polsko doplní řadu subjektů spojených s režimem v Minsku na sankční seznam. Podle návrhu nařízení polského ministerstva vnitra, o kterém informovala agentura Reuters, by země také mohla až do dalšího rozhodnutí uzavřít svou východní hranici pro nákladní vozidla registrovaná v Bělorusku a Rusku.

„V souvislosti s potvrzením rozsudku v případu Andrzeje Poczobuta oznámím v pondělí rozhodnutí zařadit několik set představitelů režimu Alexandra Lukašenka na sankční seznam,“ oznámil polský ministr vnitra Mariusz Kamiński.

Ministerstvo vnitra rovněž plánuje až do odvolání pozastavit dopravu na hranicích s Běloruskem pro nákladní automobily, tahače včetně návěsů, které jsou registrovány na území Běloruska a Ruska, dodalo ministerstvo vnitra.

Poczobut je za mřížemi od března 2021

Policie Poczobuta zatkla v březnu roku 2021, od té doby je za mřížemi. Čelil obžalobě z „podněcování k sociální nenávisti“, „rehabilitace nacismu“ a „činnosti poškozující národní bezpečnost“. Polsko proces v březnu označilo za politicky motivovaný a roszudek za namířený proti polské identitě.

Devětačtyřicetiletý Poczobut je dlouholetým dopisovatelem listu Gazeta Wyborcza. Působil rovněž ve Svazu Poláků v Bělorusku (ZPB), což je organizace sdružující polskou diasporu. Úřady Poczobuta vinily konkrétně třeba z toho, že v médiích označil sovětský útok na Polsko z roku 1939 za agresi, uvedla běloruská organizace na ochranu lidských práv Vjasna. 

Agentura AP už dříve napsala, že Poczobut informoval také o rozsáhlých protestech, které v roce 2020 zachvátily Bělorusko po tehdejších prezidentských volbách. Jejich oficiální výsledky dlouholetému běloruskému vůdci Alexandrovi Lukašenkovi přinesly nové funkční období, opozice a západní země je ale považují za zfalšované. 

Varšava uzavřela přechod, Minsk omezil dopravce

Polsko už v únoru v reakci na Poczobutovo odsouzení uzavřelo přechod v Bobrownikách na hranici s Běloruskem, což byl poslední fungující přechod s Polskem v Grodněnské oblasti.

Minsk následně zavedl omezení pro polské dopravce; do Běloruska smějí vjíždět pouze přímo z Polska, nikoliv z území Litvy nebo Lotyšska. Varšava poté oznámila nové omezení pro hraniční přechod Kukuryki-Kazlovičy; zákaz by měl platit až do doby, než se běloruské úřady rozhodnou zrušit svá omezení pro polské dopravce.