Arménie oficiálně přistoupila k Mezinárodnímu trestnímu soudu

Arménie se ve čtvrtek oficiálně připojila k zemím, které se řídí verdikty Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu. Podle agentury AFP to oznámil zástupce arménského justičního orgánu. Rozhodnutí Jerevanu připojit se k ICC, jenž před časem vydal zatykač na ruského vládce Vladimira Putina, už dopředu kritizovala Moskva. Pokud by Putin od nynějška do Arménie přijel, musel by být zatčen a vydán do Haagu.

„Římský status začal pro ArméniI oficiálně platit 1. února,“ řekl arménský justiční činitel Jegiše Kirakosjan. Dodal, že Jerevan tím získává „důležité nástroje, aby předcházel válečným zločinům a zločinům proti lidskosti na svém území“. To podle něho platí zejména v případě Ázerbájdžánu, s nímž Arménie sváděla boje o sporné území Náhorního Karabachu.

ICC loni vydal zatykač na ruského vládce Putina a zmocněnkyni pro práva dětí Mariju Lvovovou-Bělovovou v souvislosti s deportacemi ukrajinských dětí do Ruska. Moskva tribunál neuznává a obvinění odmítla. Rozhodnutí Arménie přistoupit k ICC kritizovala.

Jerevan tvrdí, že jeho krok není namířen proti Rusku, ale přistoupil k němu kvůli sousednímu Ázerbájdžánu. Větší a lépe vyzbrojený soused si nedávno připsal rychlé vojenské vítězství, které ukončilo dlouholetý spor o Armény obývaný Náhorní Karabach.

Oblast, která byla od osmdesátých let minulého století pod kontrolou arménských separatistů, loni v září po bleskové ofenzívě ovládl Ázerbájdžán, načež odešlo více než sto tisíc obyvatel Karabachu do Arménie. Jerevan v souvislosti s koncem existence nezávislého Karabachu obvinil Rusko, že mu nepřišlo na pomoc, ačkoli je jeho spojencem. Moskva kritiku odmítla.