Arabské státy řeší v Mekce napětí kolem Íránu. Saúdové mu připisují útoky na tankery a chtějí odplatu

Saúdský ministr zahraničí Ibráhím Asáf vyzval muslimské státy, aby reagovaly „s veškerou tvrdostí a silou“ na nedávné incidenty v regionu, ze kterých USA a jejich spojenci viní Írán. Diplomat reagoval na květnové útoky na ropovod v Saúdské Arábii a tankery u pobřeží země. Představitelé arabských států budou napětí v regionu řešit na mimořádném summitu v Mekce, který svolal saúdský král Salmán. Pozvánku dostal překvapivě i Katar.

Útok na ropné tankery se odehrál 12. května u pobřeží emirátu Fudžajra poblíž Hormuzského průlivu v Perském zálivu, jedné z nejfrekventovanějších námořních tepen. Podle Asáfa incidenty „ohrožují globální ekonomiku, regionální a světovou bezpečnost“. 

Bezpečnostní poradce amerického prezidenta John Bolton ve středu z útoků obvinil Írán, konkrétní důkazy ale nepředložil. „Myslím, že je jasné, že námořní miny byly skoro určitě z Íránu. Ve Washingtonu nikdo nepochybuje o tom, kdo za to nese odpovědnost. A myslím, že je důležité, aby íránské vedení vědělo, že to víme,“ dodal.

Teherán označil obvinění za „úsměvné“. Írán jakýkoli podíl na útocích odmítá, v minulosti však hrozil, že zablokování ropného exportu Hormuzským průlivem může být jedním ze způsobů, jakým se bude bránit proti americkým sankcím.

Rijád pozval i blokovaný Katar

Podle Asáfa by útoky měly region přimět k tomu, aby „vynaložil více úsilí v boji proti teroristickým činům extremistů a teroristických skupin“. „Měli bychom tomu čelit s veškerou tvrdostí a silou,“ prohlásil šéf saúdskoarabské diplomacie.

O napětí v regionu se ve čtvrtek začíná jednat v Mekce. „Zatímco lídři pravděpodobně budou na summitu řešit, jak se co nejlépe vyhnout válce, král Salmán chce stejně usilovně bránit saúdské a arabské zájmy,“ upozornil saúdský princ Turki bin Faisal.

Mimořádného summitu v Mekce se zúčastní i Katar, který čelí už dva roky diplomatické a ekonomické blokádě ze strany řady arabských zemí kvůli údajné podpoře terorismu v regionu. Katar obvinění odmítá.

Na jednání muslimských států zamíří katarský premiér Abdulláh ibn Násir as-Sání. „Skutečnost, že Saúdové přímo kontaktovali Katar, naznačuje, že napětí kolem Íránu berou v Rijádu velmi vážně. Království je připraveno budovat širší shodu na tom, jak se s Íránem vypořádat,“ řekl al-Džazíře Andreas Krieg z londýnské King's College.

Obranný pakt s Emiráty

USA ve středu uzavřely obrannou dohodu se Spojenými arabskými emiráty, která by dle signatářů měla „posílit armádní koordinaci mezi oběma národy a dál rozvíjet už nyní robustní armádní, politické a ekonomické spojenectví v tomto kritickém čase“.

Vztahy mezi USA a Íránem se vyhrocují od minulého roku, kdy americký prezident Donald Trump oznámil odstoupení Spojených států od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015 a uvalil na islámskou republiku nové sankce, které drtí íránskou ekonomiku.

Teherán se proto rozhodl přestat dodržovat část smlouvy, dokud mocnosti nezařídí, aby mohl dál prodávat ropu. Západní země ale ultimátum odmítly.

Vyostřená rétorika

V pátek americký prezident Donald Trump oznámil, že USA posílají na Blízký východ 1500 dalších vojáků. Už předtím zamířila do oblasti americká válečná flotila v čele s letadlovou lodí. Íránský generál Mortezá Korbání prohlásil, že může americké lodě poslat ke dnu. Trump zase opakovaně pohrozil Íránu zničením, pokud se dopustí nějakých incidentů. 

Vedení islámské republiky i Spojených států zároveň tvrdí, že se chce konfliktu pokud možno vyhnout. Íránský prezident Hasan Rouhání údajně naznačil, že je ochoten s Američany jednat – ovšem pod podmínkou zrušení protiíránských sankcí.