Anexi nedopustím, slíbil tchajwanský prezident Laj

Tchajwanský prezident Laj Čching-te v projevu k příležitosti státního svátku slíbil, že bude podporovat samosprávný status ostrova a zabrání jeho anexi. Zároveň se zavázal spolupracovat s Pekingem v otázkách, jako je změna klimatu nebo udržování regionální bezpečnosti. Čína na Lajův projev reagovala slovy, že Tchaj-wan „nemá žádnou takzvanou suverenitu“, píše agentura Reuters.

Laj hovořil k davu v Tchaj-peji pouhých devět dní poté, co komunistická Čína oslavila své 75. výročí, uvádí BBC. Lídr Tchaj-wanu v očekávaném projevu řekl, že „dodrží závazek bránit se anexi nebo zasahování do naší suverenity“.

„Čínská republika (Tchaj-wan) a Čínská lidová republika si nejsou podřízeny,“ zdůraznil s tím, že v jeho zemi se daří demokracii a svobodě a Peking nemá právo ho zastupovat. Prezident zároveň slíbil, že zachová „status quo míru a stability v celém Tchajwanském průlivu“. S Pekingem chce spolupracovat na ochraně přírody nebo v případě epidemií.

Podle BBC byl nejvýznamnější Lajův projev od nástupu do funkce letos v lednu mírnější než některé jeho předchozí výroky. Minulý týden Laj řekl, že je „naprosto nemožné“, aby se Čína stala „mateřskou zemí“ Tchaj-wanu, protože vláda ostrova byla založena v roce 1911, tedy desetiletí před založením současného komunistického režimu pevninské Číny v roce 1949.

„Naopak, Čínská republika může být ve skutečnosti mateřskou zemí občanů Čínské lidové republiky,“ prohlásil podle BBC v sobotu prezident. Ten už dříve avizoval, že ve čtvrtek se nebudou konat žádná překvapení, aby příliš nepobouřil Peking. Experti podle BBC přesto očekávají silnou odezvu Číny, nejspíš v podobě dalších vojenských cvičení.

Kritika z Pekingu

Čínské ministerstvo zahraničí v bezprostřední reakci zdůraznilo, že Tchaj-wan nemá „žádnou takzvanou suverenitu“, jelikož je součástí Číny, a Laj se podle diplomacie snaží „úmyslně přerušit“ historické spojení. „Znovu to odhalilo jeho tvrdohlavý postoj v otázce nezávislosti Tchaj-wanu a zlověstný záměr zvýšit napětí v Tchajwanském průlivu za účelem politického zisku,“ sdělil mluvčí čínského ministerstva Mao Ning.

Tchaj-wan zachovává ústavu Čínské republiky, která byla v minulosti založena na čínské pevnině. Když v roce 1949 prohrála dlouhou občanskou válku s komunisty, uprchla vláda Čínské republiky na Tchaj-wan a od té doby tam sídlí, připomíná BBC.

Peking považuje demokraticky spravovaný Tchaj-wan za svoji provincii a uvádí, že sjednocení s ostrovem je nevyhnutelné. Pro jeho dosažení nevyloučil použití síly, ačkoliv prohlašuje, že preferuje diplomatické řešení. Především USA se vojenskou podporou ostrova snaží Čínu odradit od rozhodnutí zabrat jej vojensky.