Zlínský filmový festival odbočí od Hofmana k youtuberům

Zlín na devět dnů opět ožije největší a nejstarší přehlídkou filmů pro děti a mládež na světě. Kromě soutěžních snímků a filmů československé kinematografie přinese 58. ročník i pestrý doprovodný program. Uvede tři stovky filmů z 55 zemí světa. Zahájila ho premiéra islandského filmu Falkoni.

Kromě klasických filmových velmocí se na festivalu představí třeba snímky ze Svazijska, Faerských ostrovů, Singapuru, Venezuely nebo Chile. „O ceny u nás bude soutěžit třiatřicet celovečerních snímků, dvaašedesát krátkých filmů animovaných a čtyřiasedmdesát krátkých studentských filmů,“ spočítala umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová.

S filmovým i doprovodným programem bude možné se setkat na různých místech po celém Zlíně. Návštěvníky čeká i řada novinek. Vůbec poprvé v historii obdrží Zlatý střevíček současně dvě osobnosti a městem se rozezní československá filmová hudba. Za přínos světové kinematografii převezme ocenění italský skladatel a dirigent Andrea Morricone.

Poprvé se uskuteční i speciální Industry party v 94. budově továrního areálu. Doprovodný program se bude věnovat bezpečnosti v on-line prostředí a sílícímu trendu youtuberingu. Nově bude možné sledovat festivalové dění i prostřednictvím speciálního televizního kanálu a mobilní aplikace.

Oslava výročí Československa i Oty Hofmana

Hlavním tématem přehlídky bude oslava stého výročí Československa, která obsahuje celkově 43 československých snímků. „Představíme kolekci osmnácti českých a slovenských dětských filmů a pohádek sestavenou hereckými a filmovými osobnostmi, doplněné jejich autentickými vzpomínkami,“ řekla Markéta Pášmová. Druhá sekce bude zaměřená na československou filmovou hudbu a třetí na tvorbu Oty Hofmana, který by letos oslavil devadesáté narozeniny.

Festival se zaměří i na 120. výročí vzniku prvních českých filmů. V místním parku se budou v biografu za klavírního doprovodu promítat československé němé komedie.

Letošní hvězdy

Soutěžní filmy budou posuzovat odborníci i dětská porota z různých zemí světa. „Českou republiku reprezentuje herečka Anna Geislerová, střihač a producent Adam Dvořák bude spolu s dalšími kolegy posuzovat evropské první filmy a herečka, režisérka a hudebnice Johana Švarcová se bude zabývat studentskými soutěžními snímky,“ vyjmenovala Markéta Pášmová.

Na zlínský festival přijede například také Iva Hütnerová, Ivana Chýlková, Jaromír Hanzlík, Ivana Andrlová nebo Maroš Kramár. Zlín navštíví také irský herec Art Parkinson, známý ze seriálu Hra o trůny.

Zlatý festivalový střevíček před budovou Kongresového centra ve Zlíně
Zdroj: Josef Omelka/ČTK

Hotely hlásí vyprodáno

Rozpočet festivalu
Zdroj: ČT24

Festival přiláká každoročně do Zlína tisíce návštěvníků z celého světa. Loni ho navštívilo víc než 125 tisíc lidí. Význam a dopady filmového festivalu lze jen těžko přesně vyčíslit. Zpochybnit se ale nedají. Tržby rostou hotelům i restauracím. „Všechny ubytovací kapacity jsme vyčerpali a v podstatě jsme obsadili celý Zlín,“ řekla mluvčí festivalu Kateřina Martykánová. A tak festivalovým nocležníkům stelou postele třeba i v nedalekých Otrokovicích.

Rozpočet letošního filmového svátku je 45 milionů korun. Polovinu pokryjí dotace – evropské i státní, od kraje a od města. „Jeden návštěvník Zlína utratí za den přibližně 500 korun, to znamená, že to má velký finanční efekt. O Zlínu se mluví po celé Evropě,“ řekl mluvčí Magistrátu města Zlín Zdeněk Dvořák.