Zlínský festival pro děti a mládež začne s opicí, slaví výročí Československa

Ke stému výročí vzniku samostatného Československa se připojí i Zlín Film Festival. Československé filmy pro děti a mládež doplní v 58. ročníku také rakouské filmové okénko. Organizátoři představili spolu s hlavním programovým tématem i letošní vizuál - od 25. května do 2. června Zlín opět obsadí hravé opice výtvarníka Petra Nikla.

Československému filmu věnuje festival hned čtyři sekce. „Promítat budeme například kolekci dětských filmů a pohádek sestavenou hereckými a filmovými osobnostmi, doplněnou jejich autentickými vzpomínkami,“ upřesnila programová ředitelka Markéta Pášmová.

Zlínská přehlídka také uvede devět nejúspěšnějších televizních seriálů pro děti a mládež. Jedna ze sekcí bude navíc vyhrazena tvůrci, který je s touto tvorbou těsně spojen - Otu Hofmanovi. Jako scenárista stvořil Pana Taua, Návštěvníky nebo Lucii, postrach ulice. Premiéru si ve Zlíně odbude dokument, který o Hofmanovi natočil Karel Smyczek.

Pan Tau v pilotní epizodě (1966)
Zdroj: Česká televize

Česko-slovenský je i letošní výběr laureátů ocenění za mimořádný přínos v tvorbě pro děti a mládež. Ve Zlíně ho poprvé převezmou dvě osobnosti - Magda Vášáryová a Jaromír Hanzlík.

Film němý i rakouský

K samému počátku české kinematografie se vrátí komentovaný blok snímků kinematografického průkopníka Jana Kříženeckého z konce 19. století. V doprovodném programu bude možné zajít i na němé filmové komedie z prvních desetiletí minulého století. Promítat se budou za klavírního doprovodu.

„Pro dokreslení dobové atmosféry nebudou při projekci některých filmů chybět ani historické kostýmy, postava vyvolávače či prodavače občerstvení,“ zve na netradiční projekce výkonná ředitelka Jarmila Záhorová.

Výstavní párkař a lepič plakátů (film Jana Kříženeckého z roku 1898)
Zdroj: NFA

Pozornost 58. ročníku se zaměří také na Rakousko, jeho kinematografii a kulturu. Naši sousední zemi přiblíží na dvacet snímků. „Vložili jsme do programu malé rakouské okénko, protože naši sousedé slaví stejné výročí jako my, po staletí jsme s nimi sdíleli jeden stát,“ vysvětlila Markéta Pášmová.

Diváci se ale budou moci vydat i za oceán - v nové sekci věnované americkému nezávislému filmu pro mládež.

Jino taje opic

Program spolu s návštěvníky budou sledovat také opice, které 58. ročník provází. Tematicky navazují na loňský vizuál inspirovaný Pipi Dlouhou punčochou, jejíž společností byla právě opice. Ty letošní jsou hravou variantou abecedy, již vytvořil výtvarník Petr Nikl pro svou autorskou knihu Jino taje opic.