Za vraždu ženy v Lanškrouně potvrdil vrchní soud muži výjimečný trest 23 let vězení

Za vraždu třiapadesátileté ženy v Lanškrouně z loňského dubna potvrdil Vrchní soud v Praze jejímu druhovi Václavu Špačkovi výjimečný trest 23 let vězení. Podle verdiktu ji usmrtil zvlášť surovým a trýznivým způsobem. Rozhodnutí je pravomocné. Sedmašedesátiletý muž se k činu přiznal.

„Podmínky pro uložení výjimečného trestu máme za splněné,“ uvedl předseda odvolacího senátu Robert Fremr. Soud přihlédl mimo jiné k surovosti činu, podle verdiktu žena umírala nejméně deset minut. Trest podle soudce vystihuje jak závažnost přitěžujících okolností, tak menšinově i polehčující okolnosti. Fremr doplnil, že lítost, kterou Špaček nad svým činem projevil, nebyla upřímná.

Špaček ženu zabil loni v dubnu. Počkal si, až půjde spát, a poté ji napadl sekáčkem na maso. Žena se mu snažila utéct, útočník ji ale dostihl a dál na ni útočil. Když žena upadla na zem, vzal z odkapávače kuchyňský nůž a začal ji bodat. Poté ji ještě škrtil.

Podle obžaloby žena utrpěla mnohonásobná bodná a sečná poranění na hlavě, krku i těle. Žádné z nich nebylo samo o sobě smrtící, žena zemřela kvůli krvácivému šoku. Muž se po činu sám udal policii.

Na společném odchodu ze života se prý domluvili

Obžalovaný tvrdil, že se s družkou domluvili na společném odchodu ze života s tím, že on ji usmrtí a potom spáchá sebevraždu. Soudy sice nevyloučily, že by partneři o takové možnosti v minulosti mluvili, nedospěly ale k závěru, že by žena k usmrcení svolila a ponechala je na obžalovaném. „Nikdy nedošlo k tomu, že poškozená výslovně požádala o to, aby ji usmrtil,“ konstatoval Fremr. Poukázal na to, že se žena útoku intenzivně bránila.

Státní zástupkyně v odvolání požadovala, aby soud muži zpřísnil trest o dva roky. „Trest, který byl nalézacím soudem uložen, je trestem nedostatečným,“ řekla soudu. Upozornila na to, že znalci u obžalovaného prakticky vyloučili resocializaci, čin navíc spáchal na osobě blízké.

Podle Špačkova obhájce pardubický krajský soud při ukládání trestu nezohlednil polehčující okolnosti a doznání obžalovaného. Žádal zrušení rozsudku a vrácení případu krajskému soudu. Obě odvolání soud zamítl.

Pár spolu žil sedm let, žena pracovala jen výjimečně, muž s přestávkami asi dva roky, poté byl nezaměstnaný, a nakonec dostal starobní důchod. Kvůli selhání jater musel v září 2021 přestat s pitím alkoholu, partnerka v tom však pokračovala. Obžalovaný u krajského soudu tvrdil, že nedělala nic, přestalo ji všechno bavit a neměla o nic zájem. Ve středu v závěrečném prohlášení odmítl, že by ženu dehonestoval, podle svých slov ji naopak ve svých výpovědích chválil.

Podle znalkyň z oboru psychiatrie a psychologie Špaček trpí trvalou histrionskou poruchou osobnosti. Projevuje se například přehnaným soustředěním na vlastní osobu, snahou vyniknout ve společnosti a získávat si neustálou pozornost teatrálností, labilitou a povrchností. Je také narcistický a vyhýbá se zodpovědnosti.