Z pražských kanálů po tragédii zmizelo dvanáct rizikových kešek

Pražské vodovody a kanalizace prohledaly kanály a stoky v hlavním městě. Pátraly v nich po rizikových keškách. Našly dvanáct krabiček a všechny demontovaly. České televizi to řekl technický ředitel instituce Petr Sýkora. V kanalizaci kešky být umístěné nesmějí. Kontroly reagovaly na tragédii ve stoce Motolského potoka, kde při hledání kešek čtyři mladé lidi překvapil přívalový déšť a dva z nich se utopili.

Pátrání podle mluvčího vodovodů a kanalizací Tomáše Mrázka odstartovalo v posledním červnovém týdnu. Podle technického ředitele Petra Sýkory se už vytipovaná místa podařilo prohledat. Pracovníci našli celkem dvanáct krabiček, všechny podle Sýkory odstranili a poslali České asociaci geocachingu.

Podle Mrázka ale nešlo o žádnou speciální akci. „Ve chvíli, kdy mají ‚kanálníci‘ práci v blízkosti lokality, kde jsou kešky, tak tam zamíří a odstraní je,“ popisuje mluvčí. Firma spravuje celkem na tisíc kilometrů stok.

Pražské vodovody a kanalizace nejprve kontaktovaly komunitu lovců kešek, aby jim pomohla vytipovat, kde hledat. „Jedna kolegyně je v této komunitě aktivní a informace šly přes ni,“ vysvětluje Mrázek.

Kontrolu má v plánu i Praha 5

Zmapovat všechny kešky na svém území se po motolské tragédii rozhodla i Praha 5. Ty nebezpečné má v plánu zlikvidovat. Před měsícem oznámila, že chce začít co nejdřív. Dlouho ale nemohla sehnat vhodnou firmu, která by kontrolu provedla. Teď by se to ale mohlo změnit. „Už jsme našli jedny zájemce, se kterými je schůzka příští týden,“ uvádí mluvčí městské části Jakub Večerka.

Kešky v útrobách Motolského potoka pak zůstávají ve stejném stavu. Jedna je pro lovce v podstatě bezcenná. Světová organizace Geocaching HQ se sídlem v USA ji „uzamkla“, což znamená, že si ji lidé už nemohou zapsat na serveru geocaching.com, a kdo si ji tam nezapíše, jako by ji ani neulovil. Druhá keška je pozastavená. Hráči tak mají znamení, že by ji neměli lovit.