Vědci z Mendelovy univerzity zkoumají mykobakterie. Některé mohou způsobit vážná onemocnění

Nový výzkum několika vědeckých institucí pod vedením Mendelovy univerzity se zaměřuje na vše, co souvisí s netuberkulózními mykobakteriemi. Ty se vyskytují prakticky všude v přírodě a mohou lidem způsobit zásadní zdravotní problémy. Postihují plíce, krční mízní uzliny, kůži nebo některé další orgány. Přesto o jejich současném výskytu v prostředí mají vědci zatím jen málo informací.

Při sportech, jako je horolezení, cyklistika nebo turistika, pak může vzniknout zranění, které může vyústit až v infekci. Hlavně u starších lidí nebo dětí. „To všechno vede k netradičním a neznámým způsobům infekce, které se často podceňují, neví se o nich a lékaři to obtížně diagnostikují,“ řekl vedoucí výzkumu a proděkan Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelu Ivo Pavlík.

Akvaristé znají podle Pavlíka nepříjemné vředy na rukou. U horníků na Ostravsku se zase vyskytuje plicní mykobakterióza. Netuberkulózní mykobakterie ale trápí mnohem více lidí. Mykobakterie žijí i v kompostu, rašelině a půdě. Jedním z možných způsobů vzniku onemocnění je například na jaře sázení květin, po kterém si lidé neumyjí ruce. Vyskytovat se mykobakterie mohou i v přírodních koupalištích.

Vědci dosud popsali asi dvě stě druhů mykobakterií, z nichž velká většina patří mezi netuberkulózní druhy. Zjistili, že asi deset z nich způsobuje u lidí obtížně léčitelné infekce nazvané jako mykobakteriózy.

Vakcína chránila proti TBC i mykobakteriózám

Netuberkulózní mykobakterie stály dlouho v Česku na pokraji zájmu, protože populace byla ještě do října roku 2010 chráněna plošnou vakcinací proti klasické TBC, a tím i proti mykobakteriózám. Roční nárůst počtu pacientů s TBC je v Česku asi 450, což je pro medicínu zvládnutelné i bez plošného očkování. „Ukázalo se ale, že netuberkulózní mykobakterie jsou tu stále a že představují mnohem větší nebezpečí, než by se na první pohled mohlo zdát,“ říká Pavlík.

Mykobakterie podle něj číhají na lidi na místech, kde by je nikdo nečekal, a podtrhují to, co se celosvětově v souvislosti s koronavirem stále řeší: důležitost osobní hygieny a především správné a důkladné mytí rukou.

Hygienu je třeba dodržovat i v přírodě

Novým trendem je být stále blíž přírodě, otázkou ale podle Pavlíka je, nakolik je to v některých ohledech bezpečné. „Možná nás výsledek bádání přivede právě k tomu, že musíme přidat v osobní hygieně, jejíž význam stále podceňujeme, i když si to nechceme připustit,“ uvedl Pavlík.

Mykobakterióza je léčitelná antituberkulotiky. Jde ale o to, aby tato léčba nebyla nutná a veřejnost byla před mykobakteriózami chráněna i bez plošného očkování. Výzkum má zmapovat různé rizikové faktory, nalezení všech rizikových míst od přírody po například výrobky z rašeliny. Výzkum bude také zjišťovat rizikové chování lidí a nakonec by měla následovat osvěta.