Zrušit očkování proti tuberkulóze možná bylo předčasné. Nemoc do Česka míří z východu

Zrušení plošného očkování dětí proti tuberkulóze (TBC) bylo podle šéfky sněmovního výboru pro zdravotnictví, poslankyně a lékařky Věry Adámkové (za ANO), možná předčasné. Každoročně přibývají noví nemocní, v roce 2016 i o rok dříve to bylo každoročně přes pět set případů. Podle Adámkové by se měly zpřísnit kontroly pro pracovníky z východních zemí, odkud do Česka přichází necelá třetina infikovaných.

Více než pět stovek nově nakažených tuberkulózou (TBC) přibylo v Česku v roce 2016 i o rok dříve. V roce 2016 na tuto nemoc zemřelo 26 nemocných lidí, z toho pět v Praze.

A zatímco před osmi lety bylo zrušeno očkování proti TBC, hrozba nezmizela. Naopak. Každý rok lékaři v Česku odhalí TBC u více než stovky cizinců z východních zemí. Ti už do Česka přijíždějí nakažení.

Šéfka sněmovního výboru pro zdravotnictví Věra Adámková ve čtvrtek uvedla, že by se měly zpřísnit prohlídky před nástupem do zaměstnání právě u lidí z rizikových zemí. Takovými jsou například Ukrajina nebo Mongolsko. 

V roe 2016 bylo ze 151 cizinců nakažených tuberkulózou jednačtyřicet z Ukrajiny, o dvacet méně ze Slovenska a také Vietnamu a Rumunska. Léčba těch, kteří nemají zdravotní pojištění, stojí nemocnice, které je léčí, mezi šedesáti až tři sta tisíci korun na osobu. Ročně jde celkem asi o tři miliony korun. 

Tuberkulóza
Zdroj: ČTK

Zdravotní výbor se chce situací zabývat, požádal proto o statistická data. O tom, jak se na výskytu TBC podílelo zrušení očkování, ale podle Adámkové data nejsou. „Je pravděpodobné, že v případě, že bychom navrhovali změnu, bude to po konzultaci s odborníky,“ dodala Adámková.

Původně se děti očkovaly čtvrtý den života, v 11 letech bylo přeočkování. V roce 2009 bylo přeočkování zrušeno, o rok později i očkování novorozenců.

„Zrušení očkování bylo nejspíš unáhlené rozhodnutí udělané předčasně. Za posledních 30 let byly kroky k jeho omezení udělané už dvakrát, vždycky se vrátilo zpět,“ uvedla Adámková, která pracuje v IKEM jako přednostka oddělení preventivní kardiologie.   

O velkou část pacientů se stará krčská nemocnice, loni bylo podle ředitele Zdeňka Beneše asi 130 případů TBC. Praha a střední Čechy mají přitom o 60 procent vyšší výskyt než jiné regiony v důsledku větší koncentrace rizikových osob, jako jsou cizinci, ale také bezdomovci a sociálně slabí.

Bakterie tuberkulózy je velmi přizpůsobivá, některé kmeny nereagují na určitá antibiotika. Úmrtnost může být až 40 procent, u nejodolnějšího typu, na který nezabírají téměř žádné léky, až 60 procent.