V Těšíně se protestuje proti omezením na hranici. Euforii vystřídal smutek, líčí starostka

Na česko-polské hranici v Těšíně se v pondělí večer sejdou lidé, aby vyjádřili nesouhlas s omezeními týkajícími se pohybu v pohraničí. Slezské vojvodství sousedící s Moravskoslezským krajem totiž české ministerstvo zdravotnictví ponechalo mezi územími s vysokým rizikem nákazy. Svolání akce Tichý protest: zavřené hranice oznámili organizátoři na Facebooku.

Hranice s Polskem byly uzavřeny kvůli pandemii koronaviru. Polsko zrušilo všechna omezení v sobotu, Česko od pondělka. Výjimkou je ale Slezské vojvodství sousedící s Moravskoslezským krajem.

Lidé, kteří do Česka pojedou z této oblasti, budou muset mít nadále povinné negativní testy na nemoc covid-19, nebo musí jít do karantény.

Obyvatelé Těšínského Slezska se o zmíněném opatření dozvěděli v pátek večer a nepříjemně je překvapilo. „Není tajemstvím, že cítí velké rozčarování. Pocit euforie z rozvolňování opět přepadl spíše do smutku,“ popsala českotěšínská starostka Gabriela Hřebačková (Nestraníci), která už v sobotu uvedla, že nebylo šťastné rozhodnout o omezeních těsně před tím, než se měla hranice otevřít.

„Hrozně se to mění a je pro lidi velmi obtížné se v tom zorientovat. Naše příhraničí je opravdu specifické. Řada rodin je aktuálně oddělena od sebe. Právě oni netrpělivě očekávali, že se konečně budou moci setkat se svými nejbližšími,“ dodala.

Na pondělí večer proto občané svolali protest, při kterém se chtějí sejít na obou stranách hranice.

Podle organizátorů nemají mít transparenty ani vykřikovat slogany, ale stát tiše v rozestupech na obou březích hraniční řeky Olše v polském i Českém Těšíně od mostu Přátelství až k mostu Svobody, čímž vytvoří symbolický protestní řetěz.

O přehodnocení omezení požádal dopisem premiéra Andreje Babiše (ANO) Kongres Poláků v České republice. Předseda kongresu Mariusz Wałach uvedl v dopise, že opatření je z epidemiologického hlediska neefektivní a zároveň mimořádně tíživé pro řadu obyvatel, a navíc poškozuje dobré česko-polské vztahy.