V Opavském muzeu vystavují tisíc let starý textil, který v Egyptě nosili bohatí křesťané

Události v kultuře: Výstava starověkých zdobených oděvů ve Slezském muzeu v Opavě (zdroj: ČT)

Slezské zemské muzeum v Opavě vystavuje tisíc let staré textilie, které v Egyptě nosili první křesťané. Jedná se o zdobené kusy oděvů, které si v té době mohli dovolit jenom ti nejbohatší. Textil Koptů, což byli původní obyvatelé Egypta, má podle odborníků výjimečnou kvalitu. Na oděvech se objevují motivy řecké i římské, ale také první křesťanské symboly.

Koptové textil tkali na dvouramenných tkalcovských stavech. Stejným způsobem vyráběli také závěsy či ubrusy do chrámů i svých obydlí. „Jedná se o naprosto jednoduchou plátnovou vazbu, na které se Koptové 'vyřádili' tím, že do ní vpletli gobelínovou vazbou své výšivky,“ popsala kurátorka výstavy v opavském muzeu Denisa Hradilová.

Zdobený oděv nosili jen ti nejmajetnější Koptové. Návštěvníci muzea si na něm mohou všimnout řeckých i římských motivů, ale také prvních křesťanských symbolů. „Opravdoví odborníci na egyptský textil vám obecně řeknou, že dnes už takové látky, i se vším moderním, co máme k dispozici, nedokážeme vyrobit,“ uvedla Hradilová.

Oděvy z hrobů Koptů

Koptové mrtvé pohřbívali v jejich nejlepších šatech, a právě z hrobů se tyto kusy látek dostávali k překupníkům se starožitným zbožím. Kurátorka výstavy upozornila, že nešlo o profesionální archeology. „Byli to prostí vykradači hrobů. Vzali textilii, to nejvzácnější z ní, takže tuniku rozstříhali a vzali si jen ozdobný prvek,“ řekla. 

Mezi vystavovanými kusy v Opavě je k vidění i dětské oblečení. Křesťanské symboly jsou patrné na řadě kusů. „Vidíme Marii, Josefa a Ježíška v jesličkách a nad nimi andílka. Nebo na druhém kusu textilie můžeme vidět například žehnajícího svatého,“ popisuje kurátorka.

Vysokou cenu takto zdobených oděvů dokládá i to, že Koptové vzory sami recyklovali. Z roztrhaných šatů je vystříhávali a přišívali na jiné kusy.