V některých městech nastává konec herních automatů. O víkendu totiž vyprší licence

Konec herních automatů v některých městech (zdroj: ČT24)

V České republice o víkendu vyprší licence stovkám hracích automatů. Například v Praze jich zmizí z heren pětatřicet, v Ostravě čtrnáct, v Brně ze třech heren posledních čtrnáct. V některých městech to bude znamenat konec tohoto typu hazardu.

Brno je jedním z měst, ze kterých o víkendu zmizí herní automaty úplně, zůstanou jen kasina se živou hrou. Licence vyprší například automatům v herně v Králově Poli. Vedoucí baru o zákazu ví, co bude s automaty dál, se odmítl vyjádřit. K zastižení nebyl ani jejich společný provozovatel, společnost SLOT Group.

Také v baru v Řečkovicích by si od víkendu lidé na herních automatech zahrát už neměli. Zatím je vevnitř vše zapnuto a personál o zákazu nic neví. Provozovateli přitom hrozí za porušení zákona pokuta až padesát milionů korun.

„Je to skutečně symbolické završení snah boje proti tvrdému hazardu. Konečně, po pěti letech od přijetí vyhlášky, končí i poslední automaty. V Brně bylo přes tisíc automatů,“ poznamenal zástupce hnutí Občané proti hazardu Matěj Hollan.

Automaty kontroluje celní správa

Na to, jestli zůstanou automaty po víkendu vypnuté, bude dohlížet celní správa. „Zhruba před rokem začal platit v plné síle nový zákon o hazardních hrách, který poměrně zásadně zpřísnil pravidla. Provozovatelé mají dnes starosti sami se sebou, aby nějakým způsobem stávající provozy uživili,“ uvedl prezident České komory loterijního průmyslu Stanislav Brunclík.

Kromě Brna už nenajdou lidé z regionu žádné automaty například v Břeclavi, Blansku a Kroměříži. Stále ale jsou města, která o jejich zrušení neusilují, například ve Vyškově, Hodoníně, Znojmě, Uherském Hradišti, Vsetíně nebo Zlíně jich zůstávají stovky.

  • Zákon účinný od roku 2017 upravuje provozování například loterií, kurzových sázek, ale i rulety nebo herních automatů.
  • Jednou z klíčových změn bylo zavedení 35procentní daně, která se vztahuje právě na automaty.
  • Další změnou byla regulace internetových her. Ministerstvo financí pro to vytvořilo seznam nepovolených webových stránek. Poskytovatelé připojení jsou podle zákona povinni takové stránky blokovat.
  • Vedle toho zákon předpokládá i vznik takzvaného Rejstříku hráčů. Na něm by měli být lidé, kteří jsou z hraní hazardních her vyloučeni. Například proto, že pobírají dávky v hmotné nouzi nebo se nacházejí v úpadku. Rejstřík ale zatím nefunguje. Podle ministryně financí se jeho spuštění očekává v příštím roce.

V Bystřici nad Pernštějnem zakázali automaty už před 23 lety

Proti herním automatům začal už v roce 1996 bojovat starosta Bystřice nad Pernštejnem Josef Novotný. Městkou vyhláškou se rozhodl omezit jejich provoz. Toto opatření po půl roce zrušil okresní úřad. Po několika letech ale Novotný uspěl a vyhlášku, která obcím umožní regulovat herní automaty, jako senátor pomohl prosadit.

Další příklad úspěšného boje s hazardem je město Bohumín. Vyhláškou už téměř patnáct let zakazuje provoz loterií na vybraných ulicích, zpravidla jde o širší centrum města. Problémy spojené s hazardem se ale vrátily s takzvanými videoterminály. Zasáhl až Ústavní soud, který je označil za obdobu herního automatu. Regulace se tedy od roku 2012 vztahuje i na ně.

Loni v Česku lidé prosázeli 250 miliard korun

V tuzemsku se loni podle údajů Generálního finančního ředitelství prosázelo skoro čtvrt bilionu korun. Do veřejných rozpočtů přitom za minulý rok z hazardu na daních přiteklo asi deset miliard.

Negativní společenské jevy spojené s hazardem s sebou ale nesou i náklady. Vyčíslit se je pokusili například odborníci z Národního ústavu duševního zdraví. Podle jejich studie z roku 2014 stojí Česko hazard až šestnáct miliard korun ročně.