V Horoměřicích je už prodaná většina bytů po H-Systemu. Zájem neprojevili jen čtyři uživatelé

V Horoměřicích u Prahy se ze šedesáti dražených bytů z konkurzu po zkrachovalé společnosti H-System prodalo už padesát čtyři. Uživatel dalšího si vyřizuje žádost o hypotéku, celkem se tak podaří bez problémů prodat pětapadesát bytů. O čtyři neprojevili jejich dosavadní uživatelé zájem a budou se dražit znovu, uživatel posledního podal žalobu na vyloučení nemovitosti z konkurzu a odmítá si byt odkoupit. Kauza se tak po letech blíží ke svému závěru.

Na všech 54 bytů jsou už uzavřené smlouvy, změna vlastníka se nyní zapisuje do katastru nemovitostí. Zbývající čtyři byty, o které neprojevil nikdo zájem, by se mohly dostat do dražby během letošního roku. Jak se vyřeší spor o poslední z nich, zatím není jasné, rozhodnout bude muset soud.

Ceny určily znalecké posudky, které zohledňovaly stáří bytů, jejich stav, dispozice i další skutečnosti, například jestli mají předzahrádku nebo balkon. Lidem původně mělo být do ceny započítáno takzvané zhodnocení, tedy investice, kterou do dostavby bytu vložili.

To ale nakonec nebylo možné, protože lidé nemohli dokázat výši vložených prostředků, stavební bytové družstvo Svatopluk, které část bývalých klientů H-Systemu sdružuje, lidem nevystavilo potřebná potvrzení. Například byt 2+1 s malou zahrádkou se nabízel za tři miliony korun. Jiný byt 3+1 s větší zahradou byl oceněn na 4,5 milionu.

Další žaloby

Soudy budou řešit také další žaloby, které s kauzou souvisí. Konkurzní správce žaluje družstvo Svatopluk například o nájemné ve výši už zhruba třicet milionů korun za neoprávněné užívání bytů. Řešit se bude také vylučovací žaloba, která žádá, aby z konkurzu byly vyňaty příjezdové cesty, které patří podle tvrzení družstva právě Svatopluku.

H-System uzavřel po založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 zkrachoval, dokončil jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu celkem o miliardu korun.

Majoritní akcionář Petr Smetka si za vytunelování firmy odpykal 12 let ve vězení. Situace členů Svatopluku je specifická tím, že si byty na vlastní náklady dostavěli, ale bez souhlasu konkurzního soudu. Podle dřívějšího vyjádření předsedy družstva Martina Junka lidé měli souhlas konkurzního správce, nicméně toto rozhodnutí bývalého správce soud zrušil pro podezření z poškozování věřitelů.