V Ústeckém kraji přibývají defibrilátory na veřejných místech. Zachraňují životy

Události v regionech: Přibývá defibrilátorů v ulicích (zdroj: ČT24)

Stále více úřadů nebo firem nakupuje defibrilátory. Tyto přístroje mohou lidé použít při první pomoci člověku se zástavou srdce, a to ještě předtím, než na místo dorazí záchranka. Bývají už také běžnou součástí výbavy policejních aut. Například v Ústeckém kraji záchranáři rozmístili defibrilátory už na osmnáct veřejných stanovišť.

Při své službě použil defibrilátor opakovaně také Radek Steinecker. Jako hlídka městské policie ho v autě vozí pořád. V okrajových částech města jsou někdy strážníci dříve než sanitka. „Je to krok po kroku. Navádí toho strážníka, že opravdu nemůže nic zkazit,“ vysvětluje Steinecker.

Podle velitele druhého okrsku Městské policie v Ústí nad Labem Oto Liperta policisté použili defibrilátor od roku 2020 ve 45 případech. „Měli jsme padesátiprocentní úspěšnost,“ dodává.  

„Tím, že narůstá počet kardiovaskulárních chorob a lidé jsou ohroženi různými komplikacemi, tak tyto přístroje mohou být hodně užitečné,“ uvádí primářka urgentního příjmu Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Jana Bednářová.  

Záchranáři defibrilátory dávají na místa, kde denně prochází hodně lidí. Nebo tam, kam se nedokáží rychle dostat sanitkou. Kromě strážníků je v autech vozí také Policie České republiky.