Štěrba proti Chlupáčovi. Na Litoměřicku se opakuje senátní duel z minulých voleb

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Litoměřice postoupil lékař Ondřej Štěrba (ANO). Spolu s ním postoupil dosavadní senátor Ladislav Chlupáč, kterého nominovaly strany ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Štěrba získal 37,87 procenta hlasů, Chlupáč má po prvním kole 15,83 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo 30,98 procenta voličů, o hlasy usilovalo osm kandidátů. Štěrba a Chlupáč se o senátní křeslo utkali už v roce 2018, kdy zvítězil kandidát ODS se ziskem 56,4 procenta hlasů.

Ondřej Štěrba vystudoval 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Poté sedm let pracoval na interním oddělení nemocnice v Litoměřicích. Od roku 2002 má v tomto městě vlastní gastroenterologickou a hepatologickou ambulanci. Od června 2021 byl předsedou představenstva Krajské zdravotní, která sdružuje sedm nemocnic v Ústeckém kraji. Letos v červenci na funkci rezignoval z rodinných důvodů, zůstal řadovým členem představenstva.

Byl předsedou hnutí ANO na Litoměřicku. V roce 2014 byl za ANO zvolen do litoměřického městského zastupitelstva a jeho členem je dodnes, v současnosti je jedním z radních. V letech 2013, 2017 a 2021 za ANO neúspěšně kandidoval do Poslanecké sněmovny, v roce 2018 neuspěl ani jako kandidát do Senátu (postoupil do druhého kola), neúspěšně kandidoval i do zastupitelstva Ústeckého kraje.

Zdroj: ČSÚ, ČT24

Ladislav Chlupáč teď v Senátu působí jako místopředseda výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice. Je členem senátorského klubu ODS a TOP 09. V minulosti působil jako starosta Litoměřic, kde se i narodil. Vystudoval strojní průmyslovku a pedagogickou fakultu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Poté učil na základních školách v Litoměřicích a Ploskovicích, kde byl i ředitelem. Učil především tělocvik a přírodopis.

V roce 1998 se dostal do litoměřického zastupitelstva a hned se stal radním. Starostou města byl poprvé zvolen v roce 2002 a ve funkci vydržel 20 let, do roku 2022. Do městského zastupitelstva byl zvolen i na podzim 2022, mandátu se ale vzdal.

Členem ODS je od roku 2001, před tím byl zastupitelem jako nestraník za Demokratickou unii (DEU). Byl předsedou místního sdružení ODS v Litoměřicích. V minulosti neúspěšně kandidoval do Poslanecké sněmovny.