Šumavský potok se změnil v koryto plné zničených kabelů

Šumava - Strážci šumavského parku objevili přímo v chráněném území potok plný odpadu. Zloději vybrali z kabelů měď a spolu s ostatní izolací je poté naházeli do koryta šumavského potoka. Policisté po vinících, jimž hrozí desetitisícové pokuty, zatím pátrají.

Stříbrný potok uprostřed smrkového lesa připomíná avantgardní umělecké dílo. Spolu s černými kabely nataženými v korytě tady již minimálně dva týdny leží také velké množství hliníkové izolační folie. Strážci na potok plný odpadu narazili, když hledali vzácnou orchidej. Podle vedoucího polesí Václava Chladila sem odpad natahali lidé, kteří se živí sběrem černých surovin. „Je to nešvar, který v přírodě neradi vidíme, a já se vždycky musím ptát, kdo to uklidí a kdo ponese náklady,” dodává Alois Pavličko, pracovník správy NP Šumava.

Jak sdělila mluvčí jihočeské policejní správy Jana Kameníková, policisté v Horní Vltavici se tímto případem zabývají jako přestupkem proti veřejnému pořádku. Snaží se zjistit, odkud odpad pochází a zároveň pátrají po zlodějích, kteří kabely v korytě rozřezali. Pokuta by v případě nalezení viníka mohla činit až 50 tisíc korun.

Podle lesníků kabely zřejmě patřily železničářům. Blízko potoka totiž vede trať, na které je zloději mohli ukrást. Václav Chladil chce proto jednat se státními drahami, aby nepořádek sklidili oni. Mluvčí Českých drah Ondřej Kubala ale žádnou ztrátu nepotvrdil: „V této oblasti nemáme hlášenu žádnou škodu, žádnou ztrátu.”

Krádeží měděných součástek na jihu Čech přibývá. Nedaleko Borovan zloději minulý měsíc ukradli více než 5 kilometrů kabelů za 350 tisíc korun. Policisté tuto loupež označili za největší svého druhu v regionu. Podle kriminalistů se množí také krádeže telekomunikačních kabelů na železnici. Letos museli dopravci právě kvůli takové krádeži přerušit provoz na jedné z regionálních tratí na dvě hodiny.